EnergiWatch

Analytiker: Skuffende ordreindgang hos Vestas men ingen katastrofe

"Den svage ordreindgang skyldes helt oplagt, at Vestas gennemfører massive prisforhøjelse. Det forlænger kontraktforhandlingerne," vurderer aktieanalysechef i Sydbank.

Foto: vestas

Vestas' ordreindgang i fjerde er svag, selv efter en pæn slutspurt fredag. Det lavere niveau skyldes, at Vestas har presset på for at komme igennem med prisforhøjelser.

Det vurderer aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen i en kommentar.

Han mener dog, at der bør være tale om forsinkelser snarere end varige tab af ordrer, og med en stor ordrebeholdning ved udgangen af 2021 er der fornuftig sigtbarhed for 2022.

"Den svage ordreindgang i fjerde kvartal er naturligvis en skuffelse, men Vestas har med en ordrebeholdning på forventet 21.200 MW ved udgangen af 2021 en fin sigtbarhed på aktivitetsniveauet i 2022. Derfor er det ingen katastrofe, at ordreindgangen forsinkes," skriver Jacob Pedersen.

Fjerde kvartal af 2021 startede for Vestas med uhørt 67 dages ordretørke.

"Først i de allersidste dage af kvartalet kom der gang i ordreindgangen, men ikke nok til at kompensere for en svag start," skriver Jacob Pedersen.

Samlet har Vestas i fjerde kvartal 2021 offentliggjort 15 ordrer på samlet 2011 MW. Jacob Pedersen imødeser herudover en lavere end vanlig uannonceret ordreindgang på cirka 1000 MW og dermed en samlet ordreindgang i kvartalet på cirka 3000 MW.

"Den svage ordreindgang skyldes helt oplagt, at Vestas gennemfører massive prisforhøjelser (formentlig i omegnen af 10 pct.). Det forlænger kontraktforhandlingerne," vurderer han.

Prisforhøjelserne bør derfor også træde tydeligere frem i salgsprisen per MW fremover. Jacob Pedersen venter en gennemsnitspris på 0,83 mio. euro pr. MW – svarende til en samlet ordreindgang på 2,5 mia. euro i kvartalet.

For hele 2021 sænker han sit skøn for den samlede ordreindgang til 14.000 MW fra tidligere 16.000 MW, mens værdien af ordrerne skønnes til 11,6 mia. euro inklusive havvindordrer.

Mens det er gået trægt med ordrer for Vestas i fjerde kvartal, så er førstehåndsindtrykket hos Jacob Pedersen, at det går lidt mere "som normalt" hos konkurrenterne.

"Det fremhæver indtrykket af, at konkurrenterne ikke er gået forrest med at løfte salgspriserne, selv om de reelt indtjeningsmæssigt har haft langt større behov for det," skriver analytikeren.

Det kan ifølge analytikeren i en periode godt flytte lidt markedsandele til Vestas’ tabsgivende konkurrenter, der ellers i de seneste kvartaler har understreget, at rentabilitet kommer før volumen.

"Derfor venter vi heller ikke, at eventuelle forskydninger i markedsandelene er varige," skriver Jacob Pedersen.

Trods rekordslutspurt nåede Vestas langt fra i mål

Vestas-ledelsen om ordretørke: Vi kunne godt have solgt endnu flere vindmøller i år 

Mød det nye år, samme som det gamle – bare endnu mere 

Mere fra EnergiWatch

Fortum vil opsnappe halv mio. ton CO2 på Fyn

Fjernvarme Fyn og finske Fortum indleder forundersøgelser om lagring af CO2 fra varmeanlægget i Odense og affaldsforbrændingen i Nyborg. Potentialet er på sigt en lille million ton årligt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs