EnergiWatch

Vestas-chef: 10-årig fuld PTC i USA åbner gigantisk potentiale

Den danske mølleproducent holder fast i sine langsigtede mål, mens direktøren fortæller, at der venter spændende år forude. En forlængelse af den amerikanske støtteordning PTC kan være med til at bane vejen.

Foto: vestas

En tiårig forlængelse af den vigtige amerikanske støtteordning, PTC, kan være på plads i løbet af "dage eller uger", og vil, hvis den forventeligt bliver vedtaget, bane vejen for de næste ti års energitransition i landet.

Det siger Vestas' administrerende direktør, Henrik Andersen, på vindmølleproducentens kapitalmarkedsdag i København onsdag.

"Den kan være dage eller uger væk, men hvis den falder plads, vil den bane vejen for de næste 10 års energitransition i USA. Den vil åbne op for noget, som vi ikke har set nogensinde før," siger Henrik Andersen, og henviser til de seneste mange års "stop-and-go" på markedet i USA.

Historisk har PTC-ordningen været en stærk drivkraft for det amerikanske vindmøllemarked, men den har i mange perioder været kortløbende, og flere gange har den fået lov til at løbe ud.

Det har givet store udsving i markedet historisk. Og her og nu er planen altså en tiårig forlængelse med 100 pct. skatterabat, i forhold til de satser der var gældende, før ordningen blev trappet ned til 60 pct. af satsen.

"Der er en enorm forskel, hvis du har 60 pct. eller 100 pct. PTC. Så hav tålmodighed - for den kan ligge kun et par måneder ude i fremtiden," siger Henrik Andersen.

Spændende år forude

Vindmølleindustriener udset til at komme til at spille en nøglerolle i den energitransition, som der efterhånden er bred konsensus om, er nødvendig for at nå de globale klimamål, og derfor er det spændende år venter forude .

Ifølge topchef hos den danske vindmølleproducent Vestas, Henrik Andersen, spørger alle i øjeblikket ind til, hvor hurtigt transitionenkan komme til at ske, men der er brug for store ændringer.

"Verden skal gennemgå dramatiske ændringer bare for at være i nærheden af de plus 1,5 grader," siger Henrik Andersen på Vestas' kapitalmarkedsdag onsdag og henviser til Parisaftalens målsætning for begrænsning af stigningen i den globale gennemsnitstemperatur.

"Vi har kun berørt begyndelsen af denne energitransition," sagde Henrik Andersen.

Holder fast i langsigtede mål

På sin kapitalmarkedsdag har Vestas som ventet gentaget sine langsigtede mål.

Af præsentationsmaterialet fremgår det, at Vestas stadig går efter, at omsætningen vokser hurtigere end markedet i de kommende år.

Overskudsgraden målt på driftsresultatet, EBIT, skal overstige 10 pct. i 2025.

Desuden skal de frie pengestrømme være positive hvert år.

Afkastet af den anvendte kapital, ROCE, skal overstige 20 pct. over perioden.

Tavs Vestas-ledelse har i weekenden været vidne til nye afsløringer af stjålne oplysninger

Vestas: Stort investeringsår i 2022 kan give ekstraregning til kunderne 

Mere fra EnergiWatch

EnergiWatch er tilbage på fredag

I anledning af Kristi himmelfart holder EnergiWatch lukket i morgen, torsdag den 26. maj. Vi er tilbage med to nyhedsbreve og dugfriske nyheder fra energibranchen allerede på fredag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs