EnergiWatch

Vestas: Stort investeringsår i 2022 kan give ekstraregning til kunderne

Vestas ventede i starten af 2021 investeringer for cirka 1000 mio. euro. Det er senere blevet sænket til "under" 1000 mio. euro. 2022 kan til gengæld blive det år, hvor der bliver investeret mest i teknologi nogensinde.

Vestas' teknologidirektør Anders Nielsen ser en god anledning til en omlægning af forretningsmodellen i branchen. | Foto: Wind Denmark

Vindmølleproducenten Vestas er sammen med resten af sine branchefæller ramt af stigende transport- og råvareomkostninger, der tynger indtjeningen.

Derfor vil Vestas og konkurrenterne nu i et forsøg på at løfte indtjeningen sende ekstraregningen videre til kunderne, skriver Børsen.

Indtjeningsforbedringen skal ikke ske på bekostning af investeringer i produktudvikling, fortæller Vestas' teknologidirektør, Anders Nielsen, til avisen.

"Det lægger selvfølgelig et pres på alt, hvad vi gør, og vi er nødt til at sikre, at vi både har et kortsigtet og et langsigtet perspektiv. Vi træder på ingen måde væk fra vores langsigtede forpligtelse. Vi driver denne industri, og vi vil have det teknologiske lederskab og også have markedets bedste kvalitet. Så vi investerer tungt i teknologi," siger direktøren til Børsen.

Vestas ventede i starten af 2021 investeringer for cirka 1000 mio. euro. Det er senere blevet sænket til "under" 1000 mio. euro. 2022 kan til gengæld blive det år, hvor der bliver investeret mest i teknologi nogensinde, siger Anders Nielsen.

"Vi er rykket ind i både landvind og havvind, og vi ser også, at power-to-x og lagringsteknologi bliver udviklet. Så der er en række forskellige teknologiområder, vi er nødt til at være. Power-to-x og lagring er en mindre del sammenlignet med vores kerne, men det er også noget, der er vigtigt for os at være en del af i fremtiden."

Vindmølleproducenterne har i flere år døjet med pres på indtjeningen, hvor priskrige har presset overskudsgraden ned på tværs af selskaberne, mens der samtidig er blevet knoklet for at udvikle ny teknologi.

Vestas er det eneste selskab på markedet, der tjener penge lige nu, fortæller Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, til Børsen.

Han ser en god anledning til en omlægning af forretningsmodellen i branchen nu, hvor inputpriserne stiger, vindmøller bliver større og mere effektive, samtidig med at priserne på vindkraft falder.

Møller til ekstremt lav vind på tegnebordet hos DTU, Vestas og Goldwind

Vestas-lobbyister kæmper for at undgå straftold på klimabelastende kinesiske vindmølletårne

Vestas tester møller ved ekstrem spænding i Østerild

 

Mere fra EnergiWatch

Frankrig nationaliserer EDF

"Vi har brug for fuld kontrol over produktionen og energifremtiden", siger premierminister, der bekræfter plan om at opkøbe den resterende del af det franske energiselskab.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs