Analytiker: Siemens Gamesa-prognose kan give lettelse for Vestas

Siemens Gamesa-regnskabet kaster vigtigt lys over, hvor massivt omkostningsstigningerne kan påvirke rentabiliteten i 2022," skriver aktieanalysechef hos Sydbank.
Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS / X90200
Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS / X90200
AF MARKETWIRE

Den tysk-spanske vindmølleproducent Siemens Gamesa, som konkurrerer med blandt andet danske Vestas, aflagde sent fredag et svagt regnskab for 2020/21, og samtidig venter selskabet også nedgang i toplinjen i indeværende regnskabsår.

Men for indtjeningen peger Siemens Gamesas prognose for 2021/22 på, at man ikke skal være helt så bange for, at Vestas' indtjening kan ende endnu værre end i 2021.

Sådan lyder vurderingen fra Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank, der peger på, at forventningerne fra konkurrenten er særligt relevante, fordi de dækker en stor del af 2022, som Vestas først selv giver forventninger til i forbindelse med det danske selskabs årsregnskab for 2021 næste år.

"Usikkerheden om Vestas’ rentabilitet i 2022 er meget høj som følge af de fortsatte forstyrrelser i forsyningskæderne og høje transport-/råvareomkostninger. Siemens Gamesa-regnskabet kaster vigtigt lys over, hvor massivt omkostningsstigningerne kan påvirke rentabiliteten i 2022," skriver Jacob Pedersen i en analyse.

Siemens Gamesa venter næste år et omsætningsfald på 2-7 pct., mens overskudsgraden (EBIT-marginen) ses ramme positive 1-4 pct.

Selskabet hjælpes i den forbindelse på vej af et svagt sammenligningsgrundlag som følge af et "elendigt" 2020/21, der har budt på meget store engangsomkostninger til produktproblemer og dårlig eksekvering, vurderer Jacob Pedersen.

Han peger også på, at en stor del af omsætningen kommer fra havvindprojekter, der ikke er helt så hårdt ramt af forstyrrelserne i forsyningskæderne, og det er også med til at understøtte Siemens Gamesas indtjening.

Endelig vil et stort fokus på effektiviseringer også trække op.

"Siemens Gamesas 2022-prognose skyder efter vores vurdering de værste scenarier for Vestas’ 2022-overskudsgrad til hjørne. Siemens Gamesa forventer kun en beskeden stigning i havvindforretningens andel af omsætningen i 2021/22 i forhold til i 2020/21, så fremgangen i overskudsgraden skyldes altså ikke store mixforskydninger fra landvind til havvind, men de andre beskrevne forhold," skriver Jacob Pedersen.

"Siemens Gamesas rentabilitetsudvikling fra 2020/21 til 2021/22 er i vores optik langt fra skrækscenarierne (for Vestas) henset til de aktuelle forsyningsudfordringer. Samme forsyningsproblemer betyder i øvrigt også, at Siemens Gamesa udskyder indfrielsen af målsætningen om en overskudsgrad på 8-10 pct. til 2024/25 fra 2023," fortsætter Sydbanks analysechef.

Meget havvind giver fordel

Over de seneste år har Vestas distanceret Siemens Gamesa inden for vindmølleprojekter til lands.

Det indikerer Siemens Gamesas ordreindgang på blot 867 mio. euro i fjerde kvartal 2020/21 også klart, vurderer Jacob Pedersen.

Og netop det tysk-spanske selskabs store fokus på havvind vil give en fordel i forhold til indtjeningen i løbet af næste år.

Over den seneste periode har Vestas dog været stærkere end rivalen i forhold til indtjeningen - blandt andet når det kommer til processtyring og kontinuitet. Og det vil også blive ved på trods af Siemens Gamesas fordele næste år, lyder vurderingen fra analysechefen.

"Især Siemens Gamesas høje andel af profitabel havvind i omsætningen i 2022 (cirka 33 pct. mod Vestas' cirka 10 pct.) og et lettere udgangspunkt vil betyde, at selskabet rentabilitetsmæssigt vil hale ind på Vestas’ forspring i 2022," skriver Jacob Pedersen.

"Vi er dog komfortable med vores aktuelle forventning om, at Vestas’ overskudsgrad i 2022 bliver cirka 5 pct., og at Vestas dermed holder et rentabilitetsforspring til Siemens Gamesa," fortsætter han.

Siemens Gamesa ved ikke, hvornår tingene bliver normale igen

Siemens Gamesa taber 4,7 milliarder 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også