Tredje vind-testcenter på tapetet i analyse af rammevilkår

Muligheden for et tredje nationalt testcenter med møller på op til 400 meter bør undersøges. Sådan lyder en af anbefalingerne i Energistyrelsens analyse af rammevilkår for forsøgsmøller. Industrien er stort set enig.
Foto: Siemens Gamesa/Michael Munk Nielsen
Foto: Siemens Gamesa/Michael Munk Nielsen

Flere af anbefalingerne – inklusive det tredje testcenter – flugter nemlig direkte med forsknings- og udviklingsplatformen Megavinds egne fra tidligere på året.

Regeringen foreslår samtidig at forlænge støtteordningerne for forsøgsmøller ind i 2022.

Energistyrelsens analyse af rammevilkårene for forsøgsmøller anbefaler, at der skal gøres plads til større møller med en højde på op til 275 meter på det eksisterende Høvsøre Testcenter.

Det vil betyde, at der bliver plads til fem i stedet for syv standpladser. Megavind har foreslået det samme – dog for at opnå en højde på op til 330 meter.

Den nye analyse anbefaler også, at der foretages en national screening af egnede områder til test af såkaldte serie-0-møller uden for de nationale testcentre i Høvsøre og Østerild.

Her er der i dag tilsammen 16 testpladser, der tillader møller med tiphøjder på mellem 200 og 330 meter.

En serie-0-vindmølle betegner den første, mindre produktionsserie af en ny vindmølletype.

En ny støtteordning for testmøller, der kan fungere mere som investeringsstøtte og gælder fra 2023, er også en af anbefalingerne. Ordningen bør i fremtiden også skabe større fleksibilitet i form af en samlet pulje, der gælder på tværs af år og placeringer, lyder det.

Samtidig skal der laves et servicetjek af vilkårene for leje af testpladserne, for at afprøve om adgangen, priserne og fleksibiliteten omkring dem kan forbedres.

Testpladser "alfa og omega"

Med to meget enslydende analyser i hænderne, vil regeringen og industrien nu gå i dialog.  

"Jeg er meget tilfreds med, at regeringen har valgt at lytte til sektorens store behov for bedre vilkår og flere testpladser, og at vi nu indleder en proces, der skal sikre dette," siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark.

"Flere testpladser kan udvide Danmarks erhvervspotentiale og er en mulighed for mere vækst og beskæftigelse, og derfor er det vigtigt, at man fra politisk side har lyttet til branchen. Vi ser frem til den kommende dialog med både energiforligskredsen og Østerild-forligskredsen, hvor der skal træffes beslutning om at igangsætte arbejdet med en screening efter en placering til testcenter 3."

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek lægger især vægt på, at regeringen skal støtte de arbejdspladser, vindsektoren skaber uden for de store danske byer.

"Vindbranchen er central for vækst og udvikling i hele Danmark. Ikke mindst for arbejdspladser uden for vores store byer. Derfor glæder det mig, at der nu foreligger en samlet analyse af vindbranchens behov for test og demonstration. Den følger vi nu op på," siger han.

For omkring tre år siden blev det sidst besluttet at udvide de to nuværende testcentre i Østerild og Høvsøre. Udvidelsen gav fire nye testpladser, og hævede grænsen for møllehøjden i Høvsøre fra 165 til 200 meter, samt til 330 meter (for fem ud af ni møller) på Østerild.

Siden da har industrien dog flere gange advaret om, at mangel på testpladser kan få dem til at rykke deres forskning og udviklingsaktiviteter ud af landet. Senest har Vestas agiteret for behovet for otte testmøller i Ringkøbing-Skjern Kommune, med en højde på op til 270 meter.

Vindindustrien vil have testcenter til møller på 400 meter 

Vestas' advarsler i sag om vestjysk testcenter har virket 

Vestas: Fire typer testmøller vitale for konkurrencedygtige data  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også