EnergiWatch

Større omkostninger kan trække vindmarginer ned

Hvis tendensen fortsætter gennem anden halvdel af 2021 kan nyopført vedvarende energi for første gang i årtier risikere at blive dyrere.

Foto: PR / Arcvera / Karsten Wurth

Stigende priser på nøglekomponenter og flaskehalse i forsyningskæderne risikerer at ramme marginerne hos vindmølleproducenterne, hvis det ikke lykkes selskaberne at vælte de stigende omkostninger over på kunderne.

Eller også bliver udviklerne ramt, når regningen skal fordeles, hvilket i sidste ende kan afspore et mangeårigt uafbrudt fald i prisen på nyopført vindenergi.

Problemet er netop blevet understreget af analytikere hos Bank of America, og forleden var også analysehuset Bloomberg New Energy Finance (BNEF) ude med forudsigelser om, at prisen på nyopført vindenergi kan stige for første gang i mange år.

"Bank of America advarer i et skriv, at margins sandsynligvis vil blive svagere i andet halvår, i takt med at selskabet bliver ramt af højere inputomkostninger og flaskehalse i forsyningskæden. Den underliggende efterspørgsel er fortsat stærk, men der kan komme forsinkelse, da kunderne overvejer projekter længere i lyset af højere priser," skriver banken ifølge en middagsbriefing fra Sydbank.

Siemens Gamesa ligger fredag middag 0,5 pct. lavere på børsen i Madrid, og i København er Vestas faldet 0,6 pct. til 232,40 kr.

Ifølge nye data fra BNEF kan de stigende inputpriser afspore den mangeårige faldende pris på vind- og også solgenereret elektricitet - målt på det i industrien velkendte parameter "levelised cost of energy (LCOE)".

Siden 2010 er LCOE for solenergi faldet 87 pct., mens der for landvindenergi har været et fald på 63 pct., i takt med at vindmøllerne er blevet større og bedre. Det skriver Recharge News.

Stål udgør en stor omkostning til produktion af vindmøller, og prisen på stål er ifølge BNEF blevet fordoblet i første halvår i forhold til samme periode sidste år. Det kan få betydning på priserne på vindmøllestrøm fremadrettet.

"Stigningen i råvarepriserne har endnu ikke resulteret i en stigning i vores globale LCOE-benchmarks for sol- og vindenergi. Men hvis det fastholdes gennem anden halvdel af 2021, kan det komme til at betyde, at nyopført vedvarende energi bliver dyrere midlertidigt for første gang i årtier," siger cheføkonom Seb Hebest fra BNEF.

Siemens Gamesa tager stik på hjemmemarked

Vestas fastgør ordre på tysk havpark 

Mere fra EnergiWatch

Oliepriserne tynges af smittespredning

Den seneste opblussen af coronavirus sker, efter at Organisationen af Olieeksporterende Lande og allierede - også kendt som Opec+ - har valgt at øge olieproduktionen med 400.000 tønder om dagen i august.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs