Analytiker: Spændende udmelding om flydende havvind i Norge

"Det er helt sikkert interessant at få udforsket den her teknologi på nogle projekter," siger Per Fogh, der er aktieanalytiker i Sydbank.
Foto: Ideol
Foto: Ideol
AF RITZAU FINANS

Det danske energiselskab Ørsted har indgået et samarbejde med de to norske selskaber Fred. Olsen Renewables og Hafslund Eco med henblik på at udvikle havvind i Norge.

Navnlig en passage i pressemeddelelsen om flydende havvind er interessant, lyder det fra Per Fogh, der er aktieanalytiker i Sydbank.

"Samtidigt har vi taget det strategiske valg at føre an i kommercialiseringen af flydende havvind for at muliggøre teknologiens massive, globale potentiale, hvor Norge kan blive et nøglemarked i Europa," udtaler Martin Neubert, kommerciel direktør og viceadministrerende direktør for Ørsted, blandt andet i pressemeddelelsen.

Det er ifølge Per Fogh "en spændende udmelding".

"Det er lidt det, jeg lægger mærke til. Det kunne godt være et samarbejde, hvor man udvikler flydende havvind og får lidt erfaring med det, også hvor det er relativt tæt på hjem. Det er helt sikkert interessant at få udforsket den her teknologi på nogle projekter," siger Sydbank-analytikeren.

"Derudover er det selvfølgelig også generelt spændende, at Ørsted kommer ind og får del i nogle af projekterne i Norge og med samarbejdspartnere, der også tidligere har været en del af norske projekter," lyder det videre fra Per Fogh.

Kæmpe potentiale

Ørsted meddelte på sin kapitalmarkedsdag onsdag i sidste uge, at selskabet nu tror på, at flydende havvind kan spille en rolle fremadrettet.

Mens der ikke var nogen konkrete målsætninger om bidrag fra den fortsat relativt uprøvede teknologi, lød det, at man frem mod 2030 vil arbejde på at kommercialisere flydende havvind med henblik på at blive en ledende spiller på sigt.

"Det, synes jeg, var rigtig positivt, for der er ingen tvivl om, at de indtil nu har haft en meget tilbageholdende holdning til flydende havvind, i og med at de ikke har set én tydelig teknologi vinde i forhold til, hvordan de flydende elementer skal laves. Der har de ikke ment, at der var en ensretning i industrien, og derfor har de holdt sig lidt tilbage," siger Per Fogh.

Han vurderer, at det er et marked med kæmpestore muligheder:

"Det har markedspotentiale, da der bare inden for havvind med fast fundament er enorme muligheder inden for de kommende år, men inden for flydende havvind er muligheden endnu større. Man tager nogle helt nye markeder i spil, hvor havdybden ikke længere betyder noget, og hvor det tidligere har været umuligt at sætte havmøller op - eksempelvis Sydamerika, Afrika og den ene side af USA," siger Sydbank-analytikeren.

Ørsted går med i konsortium om norsk havvind

Nordmænd vil gøre flydevind konkurrencedygtig på et år

RWE og Equinor vil sejre sammen i kampen om norsk havvind 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også