Få projekter rammer Arise på indtjeningen

Lav vind og få projekter under konstruktion rammer svenske Arise på indtjeningen i første kvartal af 2021.
Foto: Arise
Foto: Arise

Det har ikke just været den blideste start på året for den svenske udvikler Arise. Dog er det ikke coronapandemien, der presser selskabet, men derimod få projekter under konstruktion og højere markedspriser.

Omsætningen ender på 47 mio. SEK (34,3 mio. DKK). En nedgang fra samme kvartal sidste år, hvor resultatet lød på 50 mio. SEK (36,5 mio. DKK).

"Indtægter til udvikling var lave i kvartalet siden Skaftåsen-projektet var det eneste projekt under opførelse. Derudover blev den resterende omsætning for projektet indregnet i et relativt moderat tempo. Indkomst fra Solutions fungerede som forventet. For produktion var kvartalet præget af svagere vind end normalt og højere markedspriser for elektricitet," skriver Arise i regnskabet.

Driftsresultatet ender på 23 mio. SEK (16,7 mio. DKK), der også er en kende lavere end de 26 mio. SEK (18,9 mio. DKK), der blev det endelige tal for samme kvartal 2020. De sparsomme vinde har genereret mindre strøm, og det kan altså også ses på regnskabet.

Indtægter i udvikling og styring faldt dertil på grund af færre entreprenøraktiviteter og færre projektindtægter.

På bundlinjen ender Arise med et tab på -4 mio. SEK (-2,9 mio. DKK), der dog er en smule bedre end resultatet fra første kvartal sidste år, der endte på -7 mio. SEK (-5,1 mio. DKK).

"Vi har skåret markant ned på vores finansielle udgifter, og elmarkedet er vendt tilbage til mere normale forhold efter det ekstremt våde år i 2020. Vi er meget sikre på, at elmarkedet vil være gavnligt for produktion af vedvarende elektricitet i det sydlige Sverige, hvor vores anlæg er beliggende," siger adm. direktør Daniel Johansson i regnskabet.

Holder forventinger

Den svenske udvikler forventer, at 2021 bliver et år, hvor resuiltaterne igen vil blive løftet af bedre markedsforhold samt at flere projekter vil blive solgt fra, mens der forventes fremskridt på flere projekter i både Norge, Polen og Storbritannien.

"2021 har al mulig grund til at blive et godt år med hensyn til indtjening, og 2022 har potentialet til blive et endnu bedre år. Vi har vindenergiprojekter på næsten 700 MW, som forventes at være klar til investeringsbeslutninger i løbet af 2021 og 2022," siger Daniel Johansson.

Arise forventer dog også, at der i 2021 kommer en afslutning påd et udskudte salg af Ranasjö og Salsöhöjden med en samlet kapacitet på 240 MW.

"Delprojektet Salsjöhöjden (ca. 90 MW) vil sandsynligvis ikke yde nogen større fortjeneste. For at modtage netforbindelse skal begge delprojekter imidlertid være afsluttet, da de har det samme netforbindelsespunkt," siger Daniel Johansson.

Produktionen er som forventet også lavere i første kvartal af 2021 og ender på 82 GWh. En nedgang fra første kvartal 2020, som sluttede med en produktion på 124 GWh.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også