EnergiWatch

Vind på vej til at blive næststørste energikilde i Sverige

Øget fokus på vedvarende energikilder samt større investeringer skubber vinden mod toppen af listen, lyder det fra Svensk Vindenergi.

Foto: René Schütze

Det er måske ikke overraskende, at der de seneste år er blevet en del mere vindenergi på svensk jord. Ikke desto mindre tror brancheorganisationen Svensk Vindenergi nu på, at vindenergien kan blive den næststørste energikilde i landet inden for de næste par år.

Det svenske vindkraftmarked tog et stort skridt i 2020 og lukkede med en investeringsbeslutning svarende til 1,4 GW. Med sidste kvartal tilføjet viser prognosen fra Svensk Vindenergi, at vindkraft bevæger sig mod at være Sveriges næststørste kraftproduktion inden for få år, men der samtidig er der et stort potentiale for vækst og elektrificering i Sverige, som fortsat holdes tilbage af den manglende kapacitet i hovednettet.

"Siden 2017 har vindenergi tiltrukket kapitalinvesteringer på mere end 100 mia. SEK. Dette har bidraget til lavere elpriser og øget investeringspres for nyetableringer af el-intensive operationer. Udviklingen er tydeligt synlig i det nordlige Sverige, som har fremragende betingelser for vedvarende elproduktion - noget, som omverdenen nu er opmærksom på. Samtidig vokser vindkraften i øjeblikket mest i det sydlige Sverige," siger Daniel Badman, administrerende direktør for Svensk Vindenergi.

Og selv om en stor del af den svenske energiforsyning kommer af både vand og atomkraft, så er der altså stadig store forhåbninger hos brancheorganisationen, der regner med, at prognosen kommer til at holde.

"Baseret på de indgåede bindende kontrakter står det klart, at vindkraftudvidelsen vil fortsætte og passere mindst 40 TWh i 2024. Hvis yderligere kapacitet, der er under behandling, realiseres, kan vindkraften passere 50 TWh. Det er mere, end hvad atomkraft producerede i 2020, hvilket ville gøre vindkraft til Sveriges næststørste type kraft efter vandkraft, allerede på tre til fire år," siger Daniel Kulin, strategisk analytiker hos Svensk Vindenergi.

Der er dog en bekymring, som efterhånden er ved at være en gammel traver, når vi snakker om svensk energi. Nemlig elnettet. Sveriges elnet var i efterkrigstiden en ren juvel, men utilstrækkelige udbygninger i de sidste 30 år har efterladt det svenske elnet sårbart.

Nogle af de mest akutte problemer med kapacitetsbrister har været omkring de svenske storbyer og det er særligt udfordrende, da luftbårne ledninger, der både er den hurtigste og billigste løsning, ikke er realiserbare.

Systemoperatøren Svenska Kraftnät har planer om at bruge omtrent 75 mia. SEK de næste to årtier for at styrke kapaciteten fra syd til nord, hvor størstedelen af landets store vindparker er placeret.

Svensk vindstrategi skal skabe enighed i vindudbygning

Brist i svensk elnet har forsinket vindudbygning

Heller ikke næste år kan Sverige garantere et åbent elmarked

Energisektoren vil være motoren i Sveriges grønne omstilling

Mere fra EnergiWatch

CIP-fond tildeler spansk udvikler halv milliard

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har netop fundet den første investering fra milliardfonden CI Green Credit Fund I, hvor infrastrukturfonden udsteder lån på 520 mio. kr. til spanske Capital Energy.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs