EnergiWatch

Dansk Energi: Lovgivningen har bremset udbygning af vedvarende energi

De danske politikere har skabt for stor usikkerhed om rammerne for VE-udbygning, hvilket har sænket tempoet, konstaterer brancheorganisationen Dansk Energi i en ny analyse.

Foto: Vattenfall

Folketinget har gjort det for usikkert og dyrt at producere VE-anlæg.

Sådan lyder konklusionen i en ny analyse fra Dansk Energi, som lægger op til, at udbygningen er blevet slået tilbage som en følge heraf.

Brancheorganisationen påpeger, at hvor der mellem 2012 og 2018 blev etableret 260 MW sol og vind på land om året, er der mellem andet kvartal af 2018 og til og med 2020 blevet bygget 80 MW årligt. Ifølge analysen skyldes det "usikkerhed og mindre økonomisk attraktive rammevilkår" i perioden.

"Siden 2018 har producenterne oplevet en enorm usikkerhed og ugennemsigtighed om rammerne. Politikerne og myndighederne fører en zig-zag-kurs, hvor de regulerer, før de overhovedet har set konsekvenserne af den forrige regulering. Resultatet er et historisk ustabilt investeringsklima for grøn energi på land i en tid, hvor klimaet ellers er historisk højt på dagsordenen," siger Kristine Grunnet, der er branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi, i en meddelelse.

Blandt andet peger Dansk Energi på det teknologineutrale udbud, som i fjor blev reduceret fra 1 mia. kr. til 600 mio. kr. Samme år blev støttemodellen for sol og vind på land ændret, således at tillægget ikke længere ligger fast, men gives per kilowatt-time. Det har medført, at udbuddet endnu ikke er blevet sat i gang.

Analysen viser også, at det i 2021 er 40 pct. dyrere at anlægge en vindpark end i fjor.

 

Corona satte en stor dæmper på dansk energiforbrug 

17 virksomheder stimler sammen om PTX i Danmark 

Flere elselskaber i Forbrugerombudsmandens søgelys på grund af grønne blade 

Mere fra EnergiWatch

Store shippingselskaber spiller på forskellige heste i klimaræset

Der er brint, LNG og ammoniak, og så er der også metanol og LPG – Buddene er mange, når man spørger store spillere som Maersk, Ardmore, Exmar og Shell om deres bud på fremtidens brændstof og teknologier. Alle er dog enige om, at det er nødvendigt at gøre noget nu.

Ørsted skal sparke nyt liv i landvinden

Muligheden for at opføre irske repoweringprojekter er blandt hovedårsagerne til Ørsteds comeback i europæisk vind med køb af aldrende irsk portefølje. Havvind er dog også tænkt med ind i synergi-ligningen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs