Retten undsiger Vattenfalls godkendelse til havpark på 1,8 GW

Domstol ophæver plangodkendelsen til Norfolk Vanguard og advarer naboprojekt med henvisning til manglende konsekvensberegning for den visuelle effekt – ikke til møllerne men til infrastrukturen på land. Vattenfall revser britisk tilladelsesproces.
Foto: Vattenfall
Foto: Vattenfall

Vattenfall får endnu en næsestyver på sit britiske storprojekt Norfolk Vanguard på planlagt 1,8 GW.

Den britiske High Court har torsdag omstødt den plangodkendelse (DCO), det svenske energiselskab efter længere tids udskydelse ellers fik godkendt af de britiske myndigheder i sommer. En godkendelse, der var blevet bragt for retten med anklagen om, at de britiske myndigheder i strid med loven ikke havde kumulative visuelle konsekvenser fra projektet og Vattenfalls naboprojekt Norfolk Boreas i betragtning.

"Der er ingen begrundelse for retten til at tilbageholde den af sagsøger adspurgte anmodning, og således må sagsøgtes brev dateret den 1. juli 2020 om at tildele en udviklingstilladelse til Norfolk Vanguard Offshore Wind Farm ... ophæves," lyder det i den juridiske afgørelse, som først blev omtalt af Renews.

Det er tillige ikke nødvendigvis kun udsigten til Norfolk Vanguard, der nu fortoner sig yderligere på grund af udsigten. Vattenfall har også søgt om plangodkendelse til Norfolk Boreas på ligeledes 1,8 GW, og her kan torsdagens afgørelse få betydning.

"Rettens afgørelse finder sted på et tidspunkt, hvor ansøgningen for en DCO angående Norfolk Boreas endnu mangler at blive afgjort. Sagsøgte bliver nødt til nøje at overveje, hvordan evalueringen af de kumulative effekter relaterende til udviklingen i Necton for begge projekter bør tilgås i hver beslutning, samt hvorvidt – og i så fald i hvilket omfang – undersøgelsen af Vanguard-projektet behøver at blive genbesøgt," lyder det i afgørelsen.

Necton er det område, hvor Vattenfall har planlagt ilandføringen af strømmen fra begge projekter samt etableringen af en transformerstation.

Møllerne på Norfolk Vanguard er planlagt til at blive opført mindst 45 kilometer fra kysten. På Norfork Vanguard vil den mest kystnære mølle være omkring 72 kilometer fra land. Det er således ikke udsigten til møllerne men til infrastrukturen på land, der har været sagens omdrejningspunkt.

Samt, konstaterer Vattenfall, mere specifikt en teknikalitet omkring den udsigt.

"Dette er et meget skuffende resultat, men det relaterer sig til processen for at få tildelt tilladelse og handler ikke om meritterne i vores verdensklasseprojekt, Norfolk Vanguard," lyder det fra Vattenfalls britiske landechef, Danielle Lane, i et svar til EnergiWatch.

Det svenske energiselskab retter derfor kritikken mod de britiske myndigheder for ikke at have gjort forarbejdet tilstrækkeligt godt, før Vattenfall fik tildelt godkendelsen i sommer. For selskabet selv havde udfyldt alt, hvad der var påkrævet for en udvikler, til punkt og prikke.

Derfor appellerer hun til, at den britiske regering "så hurtigt som muligt" igen giver tilladelse til projektet men på lovmedholdig manér. Samt til at der rettes op, så lignende sager ikke gentager sig.

"Med den udbygning af havvind, der er påkrævet for at Storbritannien kan nå målet om nettonul i 2050, så bliver planprocessen nødt til at være i stand til at adressere og løse problemer langt hurtigere og undgå den usikkerhed, der er om hvorvidt projekter kan gå videre, selv efter de er blevet plangodkendt."

Hornsea 3-tilladelse bliver atter udskudt

Vattenfall får udskudt tilladelse til storprojekt

Vattenfall genovervejer britisk udvidelse

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også