Enercon går sammen med udvikler

Mølleproducentens ejer planlægger i kommende joint venture investeringer på op til fire milliarder euro i især det tyske og franske vindmarked.
Det er ikke kun Vestas, der i disse dage indgår nære samarbejder med projektudviklere. Det samme gør tyske Enercon. | Foto: Enercon
Det er ikke kun Vestas, der i disse dage indgår nære samarbejder med projektudviklere. Det samme gør tyske Enercon. | Foto: Enercon

Historisk har Enercon altid været helt sin egen. Både når det kommer til produktionen af eksklusive vindmøller, og når det kommer til ejerskabet, hvor den tyske mølleproducent som den eneste betydende aktør i markedet er familieejet.

Imidlertid har selskabet de seneste år været underdrejet af prispresset i industrien og det hårdt trængte men afgørende hjemmemarked. Foruden massefyringer har konsekvenserne været en omkalfatring i ledelsen, hvor de seneste 23 års topchef Hans-Dieter Kettwig blev sendt på pension i sidste måned, samt opkøbet af den lille hollandske producent Lagerwey, der skal give adgang til markedet for billigere vindmøller.

Nu tages endnu et markant skridt. Frem for fortsat at være helt sin egen vil Enercons moderselskab, Aloys Wobben Foundation, etablere et ligeligt joint venture med den store tyske projektudvikler EWE. Parterne har underskrevet en kontrakt om etablering af joint venturet, hvor der er planlagt investeringer for 4 mia. euro frem til 2030.

"Over de seneste måneder har vi skabt et fundament for et fælles foretagende, der vil blive en nøgleaktør i den desperat påkrævede udbygning af vindkraft i Tyskland og Europa. Vores fælles partnerskab er udviklet skridt for skridt, hvilket gør os i stand til at nå til det punkt, hvor vi er i dag," siger adm. direktør i EWE, Stefan Dohler.

"Vi ønsker at øge andelen af vedvarende energi betydeligt og permanent på tværs af sektorer, fordi uden nok øko-strøm vil en bæredygtig omstilling af vores samfund og et klimaneutralt Europa forblive ønsketækning. Vores fælles selskab, med rødder i regionen, vil derfor fokusere på væskt, dække hele værdikæden og kombinere begge selskabers årlange erfaring, så vi opnår ny styrke."

5 GW i 2030

Det er dog ikke kun nye projekter, der skal være en del af joint venturet. En del af Enercons udbredelse i især Tyskland er sket i form af etablering og drift af egne projekter, hvilket gør mølleproducentens moderselskab til en af landets største vindproducenter. Det samme – blot uden mølleproduktionen – gør sig gældende for Oldenburg-baserede EWE. Samtlige projekter tages med over i det nye selskab.

"Med denne underskrift bekræfter vi vores fælles mål om at skabe en stærk, ny spiller i den vedvarende energisektor. Joint venturet er baseret på en portefølje, der er blandt de største i industrien, et solidt fundament af førsteklasses ekspertise og årtiers erfaring i begge firmaer, det passionerede engagement fra dedikerede ansatte og et pletfrit renommé hos vores partnere," siger Aloys Wobben Foundations topchef, Heiko Janssen.

De indledende manøvrer til joint venturet – der altså fortsat er en teknikalitet værk – blev indledt i april. Når de to selskaber går sammen bliver det med en installeret kapacitet på godt 2,3 GW samt en projektportefølje på mere end 9,4 GW i både Tyskland, Frankrig og andre lande. Ambitionen er en årlig installation på mindst 200 MW og at øge porteføljen til op til 5 GW i 2030.

Mølleproducents topchef træder tilbage

Enercon sælger Markbygden-park til kapitalfond i milliardhandel

Enercon lander aftale med banker

Tysk udbygning undergik selv den værste frygt

Enercon på vej mod milliardunderskud

Tysk mølleproducent fyrer 3.000

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også