European Energy tager GE med til Litauen

Den danske projektudvikler har valgt 5,5 MW-møller til opførelsen af de første tre af en planlagt større mængde vindparker i det baltiske land.
Foto: GE / PR
Foto: GE / PR

Nye energiprojekter fylder i disse dage en del i Litauen. Ganske vist primært i form af atomkraftværket Astravyets, der i sidste uge blev taget i drift 50 kilometer fra Vilnius på den anden side af landegrænsen til Hviderusland, men som allerede få dage efter blev lukket ned efter en "hændelse". Altimens den litauske regering har uddelt jodtabletter til borgere i lokalområdet i tilfælde af radioaktive udslip.

Men der finder også en mere udramatisk energiudbygning sted. European Energy opfører således tre vindmølleparker 80 kilometer nord for Vilnius på samlet 121 MW. Parker der kommer til at blive opført med GE's 5.5 158-møller.

"Vi er glade for at kunne lukke denne vigtige aftale med GE Renewable Energy og sikre os 22 af deres nyeste Cypress vindmølle, som passer perfekt til vores tre første projekter i Litauen," siger adm. direktør Knud Erik Andersen i en meddelelse.

"Med denne aftale sikrer vi hele 121 MW grøn energi, som kan understøtte den grønne omstilling og lokalt produceret vedvarende energi i et land, som i dag er meget afhængigt af at importere energien udefra."

Tillige bliver parkerne formentlig bygget til en pris, der giver den litauske regering råd til jodtabletter. Da det baltiske land sidste år debuterede med sit første VE-udbud, lagde tre ud af de syv deltagere således bud uden krav om statsstøtte. Blandt andet det litauiske selskab E Energija, der i samarbejde med GE's finansielle arm sikrede sig projektet Telsiai på 68,9 MW.

Formentlig bliver det ikke kun mølletypen, European Energy kommer til at have til fælles med det projekt.

“Vi er meget tilfredse med at komme ind på det litauiske marked og i de baltiske lande med disse vores første tre projekter. Vi forventer tilmed, at projekterne også vil være støttefrie og basere sig på PPA’er, vores første i Baltikum, som vi ser som et meget lovende marked for denne type elkøbsaftaler," siger Knud Erik Andersen.

"Vi ser frem til at levere flere vedvarende energiprojekter af denne type i regionen i de kommende år."

Allerede forrige sommer fortalte European Energy til det lituaiske nyhedsbureau BNS, at selskabet havde projekter for omkring 500 MW i landet.

Når vindmøller allerede fra første udbud kan være støttefrie skyldes det flere faktorer. Dels at det er muligt at opføre effektive maskiner – foruden den nominelle kapacitet og rotordiameteren løftes effekten i European Energys møller på vej af 151 meter høje tårne – er tildelingen af kapacitet i Litauen også i sig selv mere afgørende end på andre markeder. Simpelthen fordi netkapacitet ikke er en given sag.

Det baltiske land har gennem de seneste år forsøgt at vriste sig fri af afhængigheden af udenlandsk energiforsyning. Aktuelt kan det ikke komme i form af hviderussisk atomkraft, eftersom den litauiske systemoperatør har lukket for importen over den grænse. Men det er under alle omstændigheder også i langt højere grad den store russiske nabo, der ønskes energiuafhængighed fra.

Derfor blev der sidste år vedtaget en plan sammen med EU-naboerne Estland, Letland og Polen om at synkronisere elnettet med det europæiske net. Det kræver dog også opførelse af betydelige mængder egenproduceret energi i landet, der forventer et markant øget forbrug over de kommende år.

Foruden landvind satser Litauen da også på havvind, hvor regeringen i maj tog første skridt mod opførelsen af 700 MW. Mens landets energiminister i sidste måned meddelte sin ambition om at installere fire 50 MW-batterier med kapacitet på mindst 200 MWh.

GE skal levere møller til sin egen vindpark

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også