EnergiWatch

Fugle er bedre til at undgå vindmøller end først antaget

Nye studie giver håb for bedre sameksistens mellem fugle og vindmølleparker.

Kortnæbbede gæs og traner er langt bedre til at undgå de store vindmøller end tidligere antaget. | Foto: Vattenfall

Fugle er ikke helt uefne til at undgå vindmøllemøller, viser et studie foretaget i Nordjylland i Klim Vindmøllepark af Vattenfall.

Hele 99 pct. af dem undgår således at kollidere med vindmøller.

Og der er ret så mange fugle i nærheden af Klim Vindmøllepark. Parken ligger tæt på Natura 2000-området Vejlerne, hvor tusindvis af fugle hver dag flyver ud fra.

"Resultaterne bekræfter, at fugle er forbløffende gode til at flyve rundt om eller over møllerne. Det er positivt. ikke kun fordi nærmest ingen fugle dør i sammenstød, men også fordi det betyder, at opstillingen af vindmøller ikke behøver at være direkte konflikt med naturområder. Den her nye viden skal tages i betragtning i forbindelse med planlægningen af nye vindmølleparker," siger Jesper Kyed Larsen, der er miljøekspert hos Vattenfall.

Tre konsulentvirksomheder har foretaget undersøgelsen for Vattenfall i samarbejde med lokale ornitologer. Undersøgelsen er til dels blevet udført for at bevise, at Klim Vindmøllepark overholder sin miljøtilladelse, der har som krav, at sammenstød mellem møller og fugle ikke må overstige 75 procent af den nuværende bæredygtige dødelighed for kortnæbbede gæs og traner.

Undersøgelsen er blevet foretaget over to perioder, hvoraf den ene varede et år, mens den anden varede tre år. Her er området omkring 11 vindmøller blevet tjekket for døde fugle, fjer og rester af fugle hver tredje dag.

Hos energivirksomheden ser man også resultatet som yderst positivt i en tid, hvor der er et stadigt voksende behov for at oprette vindmølleparker som følge af en stigende fokus på grøn energi.

Mere fra EnergiWatch

OK køber varmevirksomhed

Fra 1. november bliver Dansk Varme Service en del af OK-koncernen, som vil styrke sit fokus på det voksende marked.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs