Norske myndigheder giver nej til knap 200 MW vind

Tre vindprojekter har fået nej til at få udsat sine tilladelser. Den største, tredje etape af Raggovidda på 103 MW, fik nej på trods af manglende kapacitet i nettet.
Første etape af Raggovidda blev sat i drift i 2014. | Foto: PR / Varanger Kraft
Første etape af Raggovidda blev sat i drift i 2014. | Foto: PR / Varanger Kraft

De norske energimyndigheder, NVE, svang i foråret øksen over Andmyran Vind på 160 MW, der fik nej til udsættelse af driftstart fra nytårsdag 2020 til nytårsdag 2021.

Resultatet blev, at Prime Capital skrinlagde projektet, som de ellers havde købt af det svenske ejendomsselskab Wallenstam blot et halvt år forinden.

Og nu kan Andmyran Vind givetvis få selskab. I dag har NVE nemlig givet nej til yderligere tre projekter. Der er tale om NTE Energis Vikna vindpark på 9 MW, der havde ansøgt om udsættelse fra nytårsdag 2020 til nytårsdag 2024, RWE's Oddeheia og Bjelkeberget vindpark på i alt 85 MW, der havde søgt om udsættelse fra nytårsdag 2021 til nytårsdag 2023 og ikke mindst Varanger Krafts tredje etape af Raggovidda i Finnmark på 103 MW.

Sidstnævnte projekt havde søgt om en udsættelse på fem år til nytårsdag 2026. Årsagen er ifølge Varanger Kraft, at der mangler kapacitet i nettet, før det er muligt at koble så stor en vindpark til. Derudover noterer energiselskabet, at der er usikkerhed om udbygningen af lokal brintproduktion, som var formålet med denne tredje etape af Raggovida.

NVE har som fælles begrundelse for de tre afslag på i alt 197 MW vind listet et brev fra november sidste år, hvor udviklere blev varslet om indskærpelser i henhold til udsættelse af driftstart.

Her blev det noteret, at man som udgangspunkt ville give udsættelse til nytårsdag 2021, således at projekter vil kunne blive omfatten af elcertifikatsordningen, men at der med undtagelse af uforudsete forhold ikke vil blive givet udsættelse udover det.

I fredags gav NVE nej til udsættelse af driftstart på Statkrafts to vindprojekter, Remmafjellet og Kvinnesheia, på i alt 220 MW i henholdsvis Trøndelag og Agder fylke.

For to måneder siden fik Dalbygda på 42 MW også et nej til udsættelse, hvilket betød, at projektet blev skrinlagt. Dalbygda havde ligesom Raggovidda søgt om udsættelse, da der manglede kapacitet i nettet.

900MW vind skal opføres i Norge – uden støtte

Ny norsk vindpark må give fortabt

Buheii får endeligt grønt lys

Bet til omstridt norsk vindprojekt

Siemens Gamesa misser stor norsk ordre 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også