Energiprofessor: Fynsværkets kuludfasning en model til efterfølgelse

"Det her er en model til efterfølgelse. Ikke bare i Danmark, men i hele Europa i forhold til omstilling fra et fossilt fjernvarmesystem," siger energiprofessor Brian Vad Mathiesen.
Foto: Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Om det sker i 2022 eller 2025 er i princippet mindre afgørende. Det mest overraskende er egentlig, at det har kunnet gøres uden store effekter på prisen.

Det siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet, til Fyens.dk, efter at Fjernvarme Fyn i sidste uge fremlagde sin plan for udfasning kul fra Fynsværket i 2022.

"Jeg mener, at det her er en model til efterfølgelse - ikke bare i Danmark, men i hele Europa i forhold til omstilling fra et fossilt fjernvarmesystem til et system, der er flerstrenget og baserer sig på overskudsvarme og bæredygtige varmekilder."

"Man skaber noget fleksibilitet i forhold til en biokedel, der bruger lokale ressourcer, som man kan drosle ned for og skrue op for afhængig af, om man får flere varmekilder ind lokalt. Det er virkelig stærkt," siger Brian Vad Mathiesen.

Fjernvarme Fyn vil udfase kul fra Fynsværket allerede i 2022 frem for som hidtil planlagt i 2025.

Udfasningen af kullet sker med en investering på 875 mio. kr. ud af en samlet investeringsramme på knap 2 mia. kr. i perioden 2017-22.

Foruden de eksisterende blokke på 110 MW affaldsforbrænding og 120 MW halmbaseret biomasse skal anlægget over de kommende to år etablere 100 MW varmepumper til grund- og mellemlast, 50-100 MW elkedler til spidsbelastning samt et damvarmelager svarende til 150 MW.

Fynsværket udfaser kul i 2022

Hurtigt exit fra biomasse koster 13,8 mia. kr. 

 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Photo: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter