Debat: Spis brød til brinten

Der mangler dokumentation for, at en stor satsning på PTX er en energiøkonomisk god idé. Danmark bør i stedet sikre infrastruktur til eksport af grøn el, mener
Foto: Energinet/Robert Attermann
Foto: Energinet/Robert Attermann
Jørgen Henningsen, forh. chefrådgiver DG ENER

Det Internationale Energi Agentur (IEA) siger det. EU-Kommissionen siger det og Tejs Lausten Jensen, direktør i Brintbranchen siger det: Brint er oplagt til at bidrage i stor stil til den grønne omstilling.

Der er masser af gode argumenter. Brint kan produceres på basis af stort set alle energikilder, og el fra sol og/eller vind giver 100 pct. grøn brint. Og brint kan anvendes, eventuelt efter videre oparbejdning (P2X) til næsten alle de formål, hvor vi bruger energi, specielt på områder, hvor el ikke umiddelbart er en god løsning.

Det er ikke overraskende, at brintbranchens direktør i sit indlæg på EnergiWatch taler varmt for sagen. Og det er også muligt, at han har ret i, at Danmark kan vinde økonomisk på en bredere satsning på brint i kraft af en række nationale styrkepositioner; ingen vil bestride perspektivet for Vestas eller Ørsted.

Der mangler imidlertid desværre, stort set hele vejen rundt, en overbevisende dokumentation for, at satsning på storskala brintproduktion og -forbrug er en god idé; rent energiøkonomisk. Både produktion af brint ved elektrolyse og efterfølgende omdannelse af brint til el, enten for at dække perioder med el-underskud eller som drivmiddel i et brændselscelle-køretøj (bus eller lastbil) er processer med betydelige energitab. Og de mere "eksotiske" former for P2X gør det ikke bedre.

Grøn el skal først og fremmest erstatte "sort" el, og derefter skal den erstatte anden fossil energi, f.eks i transportsektoren, men også CO2-belastende energi i industrien og bygningsopvarmningen. En given mængde grøn strøm giver meget større CO2-reduktion ved direkte anvendelse end ved at gå via brint.

I Danmark er vi i den unikke situation, at vi potentielt har så meget relativt billig vindenergi, at vi måske kan tillade os den luksus at brænde grøn strøm af med betydelige energitab. Men i Europa som helhed ser det langt mindre gunstigt ud. På et tidspunkt vil EU-Kommissionen (forhåbentlig) finde ud af, at der i mange år fremover er bedre måder at anvende hårdt erhvervet grøn strøm på end at omdanne den til brint. Så idéen om, at vi kan lægge os i spidsen for et stort internationalt erhvervseventyr omkring brint, er måske lidt præmatur. Lad os i stedet sikre infrastruktur, der gør det muligt at eksportere grøn el.

For en god ordens skyld: ovenstående forsøger ikke at afvise, at der fremover er områder, hvor brint kan spille en fornuftig rolle, men blot et forslag om at spise brød til.

Debat: Grøn omstilling er vejen til økonomisk genopretning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også