Danskerne tøver med investering i varmepumper

Prisen afholder danskerne fra at erstatte deres olie-, træpille- eller naturgasfyr med varmepumper, viser ny befolkningsundersøgelse.
Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Langt de fleste danskere er åbne overfor muligheden for at skifte til en varmepumpe, men udgiften afholder mange fra at omsætte de grønne ambitioner til handling. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne og YouGov.

Ifølge undersøgelsen er det kun 15 procent af de adspurgte olie-, træpille- eller naturgasfyrsejere, som ikke er interesserede i at skifte til en varmepumpe.

Når boligejerne svarer på, hvad der skal til for at få dem til at skifte til en varmepumpe, er det en mindre pris på selve varmepumpen (37 procent) og på installationen (36 procent), der topper svarlisten, skarpt forfulgt af muligheden for højere tilskud (25 procent).

"Det understreger bare, at vi som boligejere har en tendens til at kigge på prisen her og nu fremfor at overveje de store og langtrækkende besparelser, man kan opnå ved at udskifte eksempelvis et oliefyr med en varmepumpe," siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne, i en pressemeddelelse:

"Men det er både naturligt og forståeligt, at mange kigger på prisen for varmepumpeinstallationen. En luft-vand-varmepumpe koster typisk omkring 100.000 kr., og det er en betydelig investering for de fleste. Men faktisk vil udskiftningen oftest have tjent sig ind på under ti år, og er dermed en rigtig god forretning," siger han.

Skal det lykkes i højere grad at få danskerne til at åbne deres hjem for varmepumper, er der brug for både at anvende stok og gulerod.

"Danmark når ikke i mål med en 70 procents reduktion af CO2-udledningen, uden at vi massivt udfaser de fossile brændsler i vores bygningsopvarmning, men den udskiftning kommer ikke af sig selv. Samtidig bør vi lægge en plan for udfasningen af de tilbageværende oliefyr, som giver disse bygningsejere en rimelig tidshorisont til at finde et grønt alternativ. For langt de fleste vil det alternativ være en varmepumpe," siger Simon O. Rasmussen.

Fjernvarmeselselskaber vil omstille boliger med varmepumper 

Varmepumper kan balancere elsystemet

Danfoss tager stort grønt skridt: Vil være CO2-neutral om 10 år 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også