Esbjerg Havn vil skifte Esbjergværket ud med vindfabrik

Selskabet bag Esbjerg Havn arbejder for at tiltrække mølleproducenter til en ny produktionshal, som kan tage over efter Esbjergværket.
Havnedirektør Dennis Jul Pedersen vil ikke sige, hvem han ser som lejer af mulig møllefabrik i Esbjerg. I dag er havnen eksporthavn for en stor del af Siemens Gamesa og Vestas' møller. | Foto: Line Ørnes Søndergaard/Ritzau Scanpix
Havnedirektør Dennis Jul Pedersen vil ikke sige, hvem han ser som lejer af mulig møllefabrik i Esbjerg. I dag er havnen eksporthavn for en stor del af Siemens Gamesa og Vestas' møller. | Foto: Line Ørnes Søndergaard/Ritzau Scanpix

Når Esbjergværket lukker i 2023, kan værkets område blive en del af vindmøllebranchens udbredelse i det vestjyske. Esbjerg Havn har allerede tegningerne klar til en ny produktionshal til havvindmøller, som et eller flere vindselskaber kan blive lejer af.

Dermed kan produktion af tårne, vinger, naceller og fundamenter inden for en overskuelig årrække komme til at afløse kul- og oliekraftværket. Det vil imidlertid tidligst være muligt for vindmølleproducenterne at flytte ind på området i 2025, og der er endnu ikke indgået aftaler herom.

Det fortæller Esbjergs Havns direktør, Dennis Jul Pedersen, til Jydske Vestkysten.

Flere års brokværk

Som tidligere beskrevet af EnergiWatch, blev det i oktober officielt, at Esbjergværket lukker til april 2023. Egentlig havde værkets ejer, Ørsted, ellers håbet at tage værket ud af drift ved årsskiftet til 2023.

Energistyrelsen afgjorde dog, at værket skulle fortsætte nogle måneder længere af hensyn til at sikre varmeforsyningen for borgerne i Esbjerg, Varde og Fanø.

Afgørelsen satte punktum for en længerevarende strid mellem på den ene side forsyningsselskabet Din Forsyning, som ejes af Esbjerg og Varde Kommune, og på den anden side Ørsted.

Kort fortalt ville Ørsted oprindeligt ombygge værkets blok 3 til et anlæg, som overvejende kørte på biomasse. Ideen stred imod Din Forsynings ønsker, som mente at en ombygning ville skabe merudgifter for varmekunderne, men planen så alligevel ud til at kunne gennemføres.

Det ændrede sig dog, da Ørsted i slutningen af 2018 fandt ud af, af der kunne dispenseres fra kraftvarmebindingen, hvorfor Din Forsynings kunder ikke længere var bundet af et nyt værk på grund af elproduktionen.

Ørsted valgte derfor helt at droppe Esbjergværket.

Fremover skal fjernvarmeproduktionen i stedet bestå af b.la. vindenergi, overskudsvarme til flis – og havvind. Det har Din Forsyning slået fast.

Esbjerg Havn får samtidig leveret et stort areal tilbage, og umiddelbart ser havneselskabet det som en oplagt muligt til at føje endnu et lag til byens havvindsatsning.

 

Esbjergværket lukker i 2023

Din Forsyning klar med plan for nye fjernvarmeanlæg 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også