Better Energy-chef ser kolossalt potentiale i dansk solenergi

Sol i stor skala er væsentligt for at bygge fremtidens grønne energiforsyning, mener topchef i Better Energy.
På lige over 40 år er prisen på solceller faldet fra 80 dollar til 25 cent per watt. | Foto: Better Energy
På lige over 40 år er prisen på solceller faldet fra 80 dollar til 25 cent per watt. | Foto: Better Energy
AF KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN

Det lignede længe en umulig opgave, men Better Energy har i den grad haft held med at satse på det danske marked for solenergi.

Modsat flere af sine konkurrenter, der har jagtet gunstige støtteordninger i udlandet, er solparkudvikleren i høj grad fokuseret på hjemmemarkedet, hvor solen som bekendt kan være en sjælden gæst.

Danmark var og er fortsat et beskedent marked, men i dag er potentialet ifølge Better Energy på mindst 7 gigawatt eller hvad der svarer til et areal på størrelse med Ærø. I dag er der opsat ca. 1 gigawatt i Danmark.

Hvis Danmark også for alvor satser på såkaldt power-to-x, hvor strøm omdannes til f.eks. flybrændstof, er potentialet endnu større.

"Da vi startede i Danmark på solenergi, tror jeg, at 99 ud af 100 havde den klare opfattelse, at sol ikke kunne fungere uden subsidier. I dag er det ved at gå op for de fleste, at sol i stor skala selv i Danmark og de nordiske markeder er væsentlige for at bygge fremtidens grønne energiforsyning," siger Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør og medstifter af Better Energy.

Better Energy blev stiftet i starten af 2010’erne, hvor solenergi i europæisk sammenhæng hovedsageligt var et emne i Tyskland.

Her var gunstige støtteordninger afgørende for at få økonomien til at hænge sammen, men kraftige prisfald har fuldstændig ændret dynamikken.

Seb Henbest, cheføkonom hos Bloomberg New Energy Finance, skriver i et nyt notat om mulighederne i vedvarende energi. Her konkluderer han, at sol bedre end nogen anden energiteknologi illustrerer de store fremskridt, der er sket.

I 1976 kostede et solcellepanel med en kapacitet på én watt 80 dollars. I 2019 faldt prisen til 0,25 dollars pr. watt.

Alene siden 2010 er prisen på panelerne faldet 85 pct.

"Hvor eksterne faktorer tidligere var vores største udfordring - f.eks hvor stor den næste energiauktion blev - foregår det i dag 100 pct. på kommercielle vilkår. Så vi har ingen flaskehalse i den forstand. Vores egen evne til at eksekvere er afgørende for det tempo, vi arbejder i," siger Rasmus Lildholdt Kjær.

Udviklingen betyder, at sol har overhalet vindenergi målt på nyopført kapacitet. I 2018 blev der opført 108 gigawatt solenergi globalt mod 50 gigawatt vindkraft.

I 2019 ser industrien ud til at slå alle rekorder med 121 gigawatt sol og 67 gigawatt vind, ifølge Seb Henbest.

På grund af de ringe solbetingelser herhjemme set i forhold til f.eks. Sydeuropa er det - på trods af prisfaldene - afgørende at være ekstremt effektiv.

Better Energys opskrift er ifølge direktøren at standardisere sine processer, så hvert eneste projekt følger samme formel.

"I stedet for at rejse til varme lande eller steder med attraktive støtteordninger, har vi vendt den på hovedet og sagt, at for os handler det ikke om at få flest kroner pr. kilowatt-time, men om at få flest mulige kilowatt-time ud af hver krone," siger Rasmus Lildholdt Kjær.

Som i andre sektorer handler det om at ramme en industrialiseret tilgang, "så man ikke udvikler, bygger og finansierer et projekt som en standalone proces," siger han.

Better Energy fik sidste år en kassekredit på 600 mio. kr. fra den svenske kapitalfond Proventus. Senest er det blevet til en kapitaltilførsel fra den franske kapitalfond Omnes, der skyder ca. 225 mio. kr. i firmaet for en ejerandel på knap 20 pct.

Det gør det muligt helt eller delvist at fastholde flere af sine solparker og ændre Better Energys profil

Fra at tjene penge på salg af projekter, vil Better Energy i stigende grad få karakter af et energiselskab, der udvikler, bygger og efterfølgende ejer sine anlæg.

Det giver mulighed for at spille en anden rolle i den grønne omstilling, hvor det ikke er nok at producere grøn energi - den skal også produceres, når der er brug for den.

Og her komplementerer sol og vind hinanden godt.

"Vi har rigtig meget grøn energi på årsbasis, men på dags- og timebasis matcher den grønne energi ofte ikke optimalt med forbruget," siger Rasmus Lildholdt Kjær.

"Sol kan noget unikt, fordi det er tech og ikke mekanisk. Vi kan fjernstyre anlæggene og skrue op og ned, så vi kan både levere strøm til elnettet men også tage spænding ud for at konvertere via power-to-x til transport og andre formål. Ser man tingene isoleret set, hænger det måske ikke sammen i dag, men kombineres tingene, kan det give mening kommercielt."

Kina opfører nye kæmpefabrikker til solceller 

Obton vil crowdfunde solparker med nyt opkøb

Danske investorer er splittet i forhold til grønne investeringer

Better Energy vil opføre danske solanlæg på syv gigawatt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også