EnergiWatch

Hærværk mod enormt klimaur i norsk vindpark

Norsk Vind opsatte det enorme klimaur for at bygge bro mellem vindbranchen og vindmodstandere i kampen mod klimaforandringer. Uret væltede dog allerede et døgn og er nu i stykker. Norsk Vind peger på hærværk som årsagen.

Det var meningen, at uret skulle gå i nul, når målene var opnået. I stedet gik det i sort, da det sandsynligvis blev udsat for hærværk. Foto: PR / Norsk Vind

I bedste Jack Bauer stil lyste klimauret nattehimlen op midt imellem Høg-Jærens 32 vindmøller.

Nedtællingen var dog ikke kun på 24 timer, men på lige knap 11 år. Og hvert sekund det kolossale digitalur på 15 gange 3,5 meter talte ned, varslede ikke en bombe, men en klimakatastrofe. Uret tæller nemlig ned mod 2031, da 2030 ifølge FN regnes for et vendepunkt i kampen mod klimaforandringer.

Ifølge udvikleren Norsk Vind, der har opsat uret, er formålet at vise, at vindbranchen og vindmodstandere har en fælles fjende i klimaforandringer. Kampagnen, der er akkompagneret af bl.a. TV-reklamer og et website, skal ifølge Norsk Vind ikke ses som en kampagne for vindenergi, men som et opråb om klimaforandringer.

"Uret tæller ned til 2030, hvor det globale udslip skal være halveret. Symbolikken er ikke til at tage fejl af: Vi har dårligt med tid, og der skal handles nu. Og budskabet er, at vi er nødt til at tage naturen i brug, hvis klimakrisen skal løses. Og klimakrisen er først og fremmest en energikrise, som løses bedst med mere vindenergi," siger daglig leder i Norsk Vind, Per Ove Skorpen, til EnergiWatch.

Der er meget stærke indikationer på, at det er hærværk, da uret ikke kan være væltet på andre måder

Per Ove Skorpen, daglig leder i Norsk Vind

Udsat for hærværk

Udvikleren præsenterede i mandags uret med en udmelding om, at de ville forsøge at vende den negative stemning, der har præget norsk vindenergi i 2019.

Det er ikke lykkedes. Efter en enkelt dag er uret nemlig blevet væltet forover og er gået ud. Ifølge Norsk Vind er der tale om hærværk.

"Vi er blevet gjort opmærksomme på, at uret er væltet og efter konsultation med vores fagfolk, tror vi ikke, at det kan være vindens skyld. Der er meget stærke indikationer på, at det er hærværk, da uret sandsynligvis ikke kan være væltet på andre måder," siger Per Ove Skorpen.

Uret burde kunne stå i fred

Norsk Vind vil ikke spekulere i, hvem der har væltet uret, men oven på 2019 er dette blot endnu et kapitel i den norske vindmodstand. 2019 bød blandt andet på en skrinlagt rammeplan for norsk vindenergi, sabotageaktioner og et angreb mod norsk ingeniør, der arbejdede på en vindpark.

"I 2019 blæste der mange negative vinde om vindenergien i Norge, men vi skal huske på, at der først og fremmest var tale om et meget højtråbende mindretal. Med regeringens fokus på klimaproblematikken regner vi med, at det kommer til at vende," siger Per Ove Skorpen.

Norsk Vind regner med, at der har været mindre materielle skader på uret, som vil blive sat i gang igen hurtigst muligt. På trods af hærværket vil Norsk Vind ikke opsætte gennemføre nogen sikkerhedsforanstaltninger, da det ifølge Per Ove Skorpen burde være muligt for et ur at stå i fred.

Aker Solutions skal hjælpe Equinor med elektrificering

Aarhus Universitet sætter kurs mod CO2-neutralitet i 2040

Prosafe nedskriver aktiver med over to mia. kr.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere