EnergiWatch

Vindmodstander fængslet for angreb mod ansat ved skandalepark

En modstander af vindparken på Frøya er blevet idømt 75 dages fængsel for hensynsløs kørsel rettet mod en ansat fra Trønder Energi. I løbet af 2019 har Frøya vindpark været centrum for de mest højlydte vindprotester i Norge.

Trønderenergi og Stadtwerke München fik kompensation til at opføre færre, men større møller, på Frøya. | Foto: PR / Trønderenergi

Hvis den til tider dramatiske vindmodstand i Norge skulle geolokaliseres vil navnet være Frøya. Den lille ø ved indløbet til Trondheimsfjorden blev i 2019 tændstikken, som antændte den ulmende vindmodstand i Norge.

Den udvikling nåede i går sit foreløbige højdepunkt, da en mandlig vindmodstander blev idømt 75 dages fængsel i Fosen tingrett for et angreb på en kvindelig ingeniør ansat ved Trønderenergi tilbage i maj. Trønderenergi ejer 30 pct. af Frøya vindpark, mens de resterende 70 pct. er ejet af Stadtwerke München.

Angrebet foregik i byen Fillan på øen Hitra, syd for Frøya, hvor den forudrettede kørte i sin arbejdsbil for Trønderenergi. Kvinden opdagede, at en bil kørte meget tæt på hende og besluttede sig derfor for at køre videre i stedet for at stoppe og få en bid mad.

Frygtede for sit liv

Da hun var på vej ud af Fillan overhalede den samme bil hende i høj fart og bremsede hårdt op, således at hun næsten ramte bilen. Herefter begyndte manden at svinge fra side til side i meget lav fart for derefter at accelere voldsomt og forsvinde.

Kort tid efter så kvinden igen den dømtes bil ved en afkørsel, hvor den gled tilbage og ud af syne. Efter det beslutter hun sig for at kontakte politiet, men mens hun forsøger at ringe 112 kommer bilen igen imod hende på kollisionskurs for i sidste øjeblik at bremse og skifte vejbane.

I retten fortalte kvinden, der er småbarnsmor, at hun flere gange undervejs frygtede for sit liv.

Medlem af Motvind

Manden nægtede sig skyldig og sagde, at han blot var på vej til Frøya for at støtte vindmodstandere, men han blev dømt for hensynsløs kørsel og skræmmende adfærd på baggrund af videomateriale fra et indkøbscenter, skriver NRK.

Derudover skal han betale ingeniøren en erstatning på 10.000 NOK (7.000 DKK). Den dømte er ifølge NRK medlem af Motvind og har på sociale medier harceleret mod vindenergi.

Frøya har været epicenteret for flere demonstrationer, og Trønderenergi fik sidste år saboteret byggemaskiner på pladsen.

I april stoppede kommunen midlertidigt udbygningen som resultat af protester, hvilket fik Trønderenergi til at varsle et sagsanlæg på adskillige hundrede millioner norske kroner.

Efterfølgende forsøgte kommunen forgæves i september at købe Trønderenergi og Stadtwerke München ud af projektet.

Færre og større møller

Protesterne afstedkommer mestendels af parkens øgede kapacitet. Da parken blev søgt i 2004, var ønsket en kapacitet på 200 MW, hvilket blev nægtet, og da parken fik en tilladelse i 2012 blev den kun godkendt til 60 MW.

Efterfølgende blev der søgt om at opsætte færre, men større møller, hvilket kommunen gav tilladelse til. Det er disse "monstermøller", som demonstranterne kalder dem, på 180 meter, som er blevet omdrejningspunkt for protesterne.

Som resultat af angrebet i Maj har Trønderenergi installeret kamera i alle deres biler og indført en praksis, hvor ingen ansatte må køre alene i selskabets biler.

Norge vil indføre restriktioner på møllehøjder

Norge dropper plan for udbygning af vind efter politisk stormvejr

Forsøg på opkøb af omstridt vindpark slår fejl

Norsk vindbranche: Stramninger er ren symbolpolitik

Indledende høringssvar viser massiv modstand mod landvind i Norge

Norsk vind-bonanza stiller finansielle krav til producenter 

Nordmænd udspecificerer stor Vestas-ordre

"Vindmølle-raket": Norge vil investere 20 milliarder i vind

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs