Siemens vil mindske CO2-aftryk fra gasanlæg med brint

I et forsøg på at gøre gasanlæg mere grønne vil Siemens bygge et forsøgsanlæg i Sverige, hvor gas- og elektrolyseanlæg i tandem kan reducere udledningen.
Siemens testanlæg for gasturbiner i Finspång. | Foto: PR / Siemens
Siemens testanlæg for gasturbiner i Finspång. | Foto: PR / Siemens

I et forsøg på at eliminere udledningen fra gasanlæg har Siemens nu iværksat et nyt projekt i Östergötland.

Tanken er at lave et komplet energisystem med blandt andet solpaneler, men juvelen i projektet er et indbygget elektrolyseanlæg og brintlagring, der skal opfange udledningen fra gasanlægget.

Dermed vil CO2’en fra gassen kunne bindes i brint, der vil kunne blive genbrugt i turbinen. I farveladen af forskellige brintformer, vil der her være tale om såkaldt grå brint, da den udvindes fra fossile kilder, i modsætning til eksempelvis grøn brint, der udvindes fra vedvarende energi.

Anlægget vil blive koblet til Siemens testanlæg for gasturbiner i Finspång.

Udviklingen sker i samarbejde med lensstyrelsen i Östergötland, Finspångs Kommune, AGA Linde, det tekniske universitet Chalmers, samt universitetet i Bologna og er finansieret med Energimyndigheten og Era-net Smart Energy System.

Siemens skriver i pressemeddelelsen, at projektet kan hjælpe Östergötland med at opnå provinsens målsætning op en reduktion i udledninger på 85 pct. i 2045, men også give et værdifuldt bidrag til verdens forsøg på at reducere udledninger.

Det kan der være noget om, eftersom de fleste forsknings- og analyseinstitutter peger på netop gasanlæg som en af de sidste udfordringer for en CO2-neutral strømproduktion.

Her spiller gasanlæg nemlig en vital rolle i et energimiks med meget vedvarende energi som såkaldte peak-anlæg, der hurtigt kan tage over, hvis der akut er brug for strøm.

Byggeriet af de nye forsøgsanlæg starter i foråret og vil være klar i 2021. Projektet er i første omgang sikret finansiering i 3 år.

Statkraft høster støttefri tysk sol

Bolden ruller for Nel i Sydkorea

Grønne brændstoffer kan blive Danmarks nye energieventyr – hvis vi kan nå det

Nu rykker den næste grønne revolution: Put vindmøllestrøm i tanken 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også