EnergiWatch

Siemens vil mindske CO2-aftryk fra gasanlæg med brint

I et forsøg på at gøre gasanlæg mere grønne vil Siemens bygge et forsøgsanlæg i Sverige, hvor gas- og elektrolyseanlæg i tandem kan reducere udledningen.

Siemens testanlæg for gasturbiner i Finspång. Foto: PR / Siemens

I et forsøg på at eliminere udledningen fra gasanlæg har Siemens nu iværksat et nyt projekt i Östergötland.

Tanken er at lave et komplet energisystem med blandt andet solpaneler, men juvelen i projektet er et indbygget elektrolyseanlæg og brintlagring, der skal opfange udledningen fra gasanlægget.

Dermed vil CO2’en fra gassen kunne bindes i brint, der vil kunne blive genbrugt i turbinen. I farveladen af forskellige brintformer, vil der her være tale om såkaldt grå brint, da den udvindes fra fossile kilder, i modsætning til eksempelvis grøn brint, der udvindes fra vedvarende energi.

Anlægget vil blive koblet til Siemens testanlæg for gasturbiner i Finspång.

Udviklingen sker i samarbejde med lensstyrelsen i Östergötland, Finspångs Kommune, AGA Linde, det tekniske universitet Chalmers, samt universitetet i Bologna og er finansieret med Energimyndigheten og Era-net Smart Energy System.

Siemens skriver i pressemeddelelsen, at projektet kan hjælpe Östergötland med at opnå provinsens målsætning op en reduktion i udledninger på 85 pct. i 2045, men også give et værdifuldt bidrag til verdens forsøg på at reducere udledninger.

Det kan der være noget om, eftersom de fleste forsknings- og analyseinstitutter peger på netop gasanlæg som en af de sidste udfordringer for en CO2-neutral strømproduktion.

Her spiller gasanlæg nemlig en vital rolle i et energimiks med meget vedvarende energi som såkaldte peak-anlæg, der hurtigt kan tage over, hvis der akut er brug for strøm.

Byggeriet af de nye forsøgsanlæg starter i foråret og vil være klar i 2021. Projektet er i første omgang sikret finansiering i 3 år.

Statkraft høster støttefri tysk sol

Bolden ruller for Nel i Sydkorea

Grønne brændstoffer kan blive Danmarks nye energieventyr – hvis vi kan nå det

Nu rykker den næste grønne revolution: Put vindmøllestrøm i tanken

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere