Vattenfall er overbevist om at 12 MW-møller ikke er enden på kapløb

GE var inde i Vattenfalls overvejelser, men det blev Siemens Gamesa, der løb med ordren.
Gunnar Groebler. | Foto: PR / Vattenfall
Gunnar Groebler. | Foto: PR / Vattenfall
AF RITZAU FINANS

Når det svenske energiselskab Vattenfalls store hollandske havvindmølleparker, som blev vundet med nulbud, står færdige, vil de bestå af Siemens Gamesas opgraderede vindmøllemodel.

Tirsdag løftede den tysk-spanske vindmølleproducent sløret for et nyt møllekoncept, der øger kapaciteten på selskabets største mølle til 11 megawatt (MW).

Det er på nuværende tidspunkt den næststørste havvindmølle, der er lanceret, og onsdag formiddag underskrev Siemens Gamesa en aftale med Vattenfall om, at den nyeste 11 MW-vindmølle skal bruges til havvindprojekterne Hollandse Kust Zuid 1&2 samt 3&4 i stedet for den 10 MW-vindmølle, Siemens Gamesa også har på markedet.

Det seneste år har konkurrenten MHI Vestas lanceret en vindmølle med en kapacitet på 10 MW, mens amerikanske GE Renewable Energy har sat sig i førersædet med en havvindmølle med en kapacitet på 12 MW.

Kapløbet om at have den største havvindmølle målt på den nominelle kapacitet kommer til at fortsætte, vurderer Gunnar Groebler, der er direktør for vindforretningen hos svenske Vattenfall, og som også var med til at underskrive den nye aftale onsdag.

"Jeg tror, at vi vil se en øget kapacitet per vindmølle. Spørgsmålet er hvor meget større, men jeg tror, at vi helt sikkert vil se mere på den front, end det vi har i dag. Jeg er ret overbevist om, at 12 MW ikke er enden på det," siger han i et interview på denne uges havvindkonference i København.

Større Vindmøller har mindsket omkostningerne

Større vindmøller har generelt haft stor betydning for, at omkostningerne har taget et dyk i løbet af de seneste år, vurderer direktøren.

"Det sikrer omkostningsforbedringer. Det vi ser, er, at omkostningerne per installeret megawatt og per produceret megawatt-time med støre vindmøller er meget lavere end med de mindre møller. Vi kunne ikke have oplevet de omkostningsbesparelser, vi har set i markedet, uden de større vindmøller," siger Gunnar Groebler.

Allerede i april i år kunne Vattenfall afsløre, at der var indgået en aftale med Siemens Gamesa om at anvende de dengang nyest tilgængelige vindmøller på 10 megawatt til selskabets projekter ud for Hollands kyst.

Det gjaldt for Hollandske Kust Zuid 1&2, og samtidig skrev partnerne også under på, det også ville gælde for Hollandse Kust Zuid 3&4, hvis Vattenfall også vandt den udbudsrunde, hvilket blev en realitet denne sommer.

Når Vattenfall skal udpege vindmølleleverandøren til selskabets havvindprojekter, starter en konkurrenceproces allerede tidligt - og flere gange også før energiselskabet kan kalde sig vinder af et udbud.

"Vi har et tæt forhold til Siemens Gamesa, når det kommer til den teknologiske udvikling, så vi som kunde tidligt forstår mekanismerne af udviklingens næste fase. Taler vi om en eksisterende platform eller en ny? Og hvornår er den klar?", siger Gunnar Groebler.

"Det er et meget vigtigt parameter for os i hele budprocessen, så det er noget, vi snakker om med både Siemens Gamesa og de andre tidligt i vores proces," fortsætter han.

GE var også med i overvejelserne

Direktøren fortæller også, at der forud for beslutningen blev set på muligheder fra andre vindmølleproducenter - herunder GE, som Vattenfall i maj indgik et samarbejde med om den amerikanske mølleleverandørs nye kæmpe havmølle, Haliade-X på 12 megawatt.

"GE var en del af processen. Vi har gennemført en omfattende due diligence-proces for deres teknologi, og vi har været i dialog med både dem og en tredjepart. Vi sætter absolut pris på, at GE er der. Markedet har brug for mere end bare en eller to leverandører på møllesiden, så de er bestemt på vores radar, og vi har også et tæt forhold til dem," siger Gunnar Groebler.

Indtil videre har markedet for havvindmøller i Europa været domineret af de to store spillere, MHI Vestas og Siemens Gamesa.

Den position ser dog ud til at blive udfordret af GE's nyeste skud på stammen, og allerede nu er det amerikanske selskab blev udvalgt som leverandør af 12 MW-møllerne til et projekt i Storbritannien, som har et omfang på op mod 3,6 gigawatt.

Derudover har energikoncernen Ørsted også valgt den mølletype til projekter i USA med en samlet kapacitet på 1,2 gigawatt.

GE's konkurrenceevne bliver øget fremover

Det er samlet set en rigtig god bedrift, lyder det fra Vattenfalls direktør, der også forventer, at det vil sørge for, at GE fremover står stærkere i konkurrencen.

"At fylde ordrebogen med omkring 5 gigawatt inden for bare fire uger – selv om der selvfølgelig har været en masse arbejde forud for det – er et meget godt signal til konkurrenterne om, at det er reelt," siger Gunnar Groebler.

"Det vil også hjælpe GE med at arbejde yderligere på omkostningsniveauet, når produktionen kommer helt op at køre, og det vil øge deres konkurrenceevne fremover. Så jeg vil sige, at kapløbet virkelig er i gang," fortsætter han.

Vattenfall vandt i juli 2019 det hollandske udbud om at opføre havmølleparkerne Hollandse Kust Zuid 3&4, som også danske Ørsted var interesseret i.

Det skete med et såkaldt nulbud - altså et bud uden statsligt tilskud per MW. I marts 2018 vandt Vattenfall - ligeledes med et nulbud - udbuddet om at opføre HKZ 1&2.

Ørsted er meget tæt på 2025-mål: "Det er ikke her vi ønsker at stoppe"

Godkendelse af Vattenfall-havmøllepark udskydes 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også