EnergiWatch

Siemens Gamesa: Ambitionen er halvdelen af amerikansk havmøllemarked

Det er på den anden side af Atlanten, at de store skalpe skal hentes hjem i de næste par år, siger Siemens Gamesas adm. direktør, Markus Tacke.

Foto: PR / Siemens Gamesa

Det er ikke i Europa, at væksten i havmølleindustrien vil være de kommende år. Det er derimod på nyere markeder som blandt andet USA, og her vil Siemens Gamesa sætte sig på halvdelen af markedet. Sådan lyder ambitionen fra det spansk-tyske selskabs topchef, Markus Tacke.

"I USA har vi en betinget aftale med Ørsted på 1,7 gigawatt (GW), som vi er klar til, og der er andre muligheder i landet. Der vil være omkring 20 GW at gå efter, og vi vil gerne have halvdelen af det," siger han til Ritzau Finans i et interview under ugens havvindmesse i København.

Der er i USA ambitioner om at installere 30 GW havvind frem til 2035. Rolf Kragelund, der følger udviklingen inden for global havvind hos konsulenthuset Wood Mackenzie, vurderede i slutningen af oktober over for Ritzau Finans, at næsten 20 GW af disse vil blive leveret frem mod 2028.

Det amerikanske marked er stadig i opstartsfasen, men ind til videre har både MHI Vestas, GE Renewable Energy og Siemens Gamesa vundet ordrer. Den største af slagsen er tilfaldet sidstnævnte, der har fået en betinget ordre med en samlet kapacitet på 1,7 (GW) fra danske Ørsted.

"Vi har en klar ambition om, at vi vil have over 50 pct. af markedet. Strategisk er det ikke fornuftigt at melde noget højere ud, for der er et klart signal fra vores kunder om, at de gerne vil have konkurrence. Det er helt fair, vi vil også gerne have flere muligheder blandt vores leverandører," siger Markus Tacke.

Taiwan skal være med til at trække væksten

Et andet marked, som skal drive væksten inden for havvind de kommende år, er Taiwan, hvor der er godt gang i markedet for havvindmøller. Her er Siemens Gamesa allerede til stede, og tidligere på måneden blev vindmølleproducenten blandt andet valgt som foretrukken leverandør til et projekt på 300 MW.

"Vi er stærke i Taiwan, hvor vi har størstedelen af markedet, og det er stadig et ungt marked, hvor det går stærkt. I USA er vi stadig i den tidlige fase, hvor vi er ved at lære, hvordan projekterne udvikles, så overordnet set vil væksten være uden for Europa," siger topchefen til Ritzau Finans.

Så sent som tirsdag satte Taiwans regering et mål for nye installationer på 10 GW i årene fra 2026-2035. Ifølge Bloomberg News skaber et forestående valg dog usikkerhed omkring markedsudsigterne, da oppositionen ikke er helt så aggressiv i planerne for udrulningen af mere havvind.

I forvejen har der også været politisk usikkerhed om afregningspriserne for havvindmølleprojekter i Taiwan, der i år er blevet sænket med omtrent 6 pct. sammenlignet med niveauet i 2018.

I Europa er Siemens Gamesa den største spiller på havmøllemarkedet efterfulgt af MHI Vestas, der er et joint venture mellem danske Vestas og japanske Mitsubishi Heavy Systems, mens GE har haltet en del efter.

Vattenfall vælger Siemens Gamesas nye 11 MW mølle

Siemens Gamesa-chef: Stadig momentum for konsolidering i industrien

Havvindens a-kæde advarer om pres på industrien

MHI Vestas leverer 257 MW-projekt på helt ny måde

Dan Jørgensen: "Vindenergien er kommet hjem"

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere