Ny minibørs kan sikre Danmarks grønne førerposition

Hos Dansk Industri Energi er der begejstring over udsigten til, at det svenske Spotlight Stock Market, der tidligere var kendt som AktieTorget, gør sit indtog på det danske marked. Branchedirektøren ser nemlig den mulighed for at hente kapital, som minibørsen giver, som en mangelvare i Danmark, der har gjort det svært for danske startups i energibranchen.
Foto: OLE LIND
Foto: OLE LIND

Til efteråret kommer den svenske minibørs Spotlight Stock Market til Danmark. Det er en nyhed, som branchedirektøren i DI Energi kalder for rigtig god. Han mener, at der har manglet muligheder for mindre virksomheder og startups i Danmark for at hente kapital, og af den grund er Danmark ved at falde bagud i forhold til udlandet.

"Det åbner for mere kapital, så de kan vækste. Og det er det, der er det interessante med AktieTorgets ankomst. Vi har brug for at styrke investeringerne i grønne SMV-virksomheder og iværksættervirksomheder i Danmark i energibranchen," siger Troels Ranis, der er branchedirektør i DI Energi.

Det svenske AktieTorget, der i dag hedder Spotlight Stock Market, har været aktive siden 1997, og der er mere end 160 selskaber noteret på minibørsen. Tanken med minibørsen er, at det giver et mødested for investorer og vækstselskaber.

Netop det, at investorer og vækstselskaber kan mødes, mener Troels Ranis, giver en ny mulighed for finansiering, og det er der behov for, hvis Danmark skal holde trit med udlandet. 

"Vi har ikke nok gang i at udvikle nye startups i Danmark. Vi skal kunne gøre det meget bedre, og her er der altså en mulighed for at skabe grobund for nye og flere investeringer," siger Troels Ranis.

Investeringer er stagneret i Danmark

Spotlight, der bliver lanceret i Danmark til efteråret og fra foråret 2019 vil tilbyde handel i danske kroner i danske selskaber, er et godt alternativ til de nuværende muligheder for at hente kapital, påpeger branchedirektøren.

I dag kan startups foruden private investorer f.eks. hente kapital gennem Vækstfondens lånemuligheder. Men Troels Ranis fortæller, at det ikke er lige til for selskaberne at få fingrene i kapitalen.

"Vi kan se i de store tal, at den private risikovillige kapital i form af vækst- og ventureinvesteringer i energibranchen er stagneret i Danmark. Og det er det ikke i andre lande. Her løber investeringer til i lang større udstrækning. Så vi kigger ind i et billede, hvor der investeres for lidt i Danmark i forhold til i udlandet - også i startups. Det er et problem. Det kan udfordre os på den længere bane i forhold til den danske førerposition på det grønne område, hvis vi ikke får løsnet op for flere investeringer i de her nye virksomheder, der mange gange er teknologidrevet," siger Troels Ranis.

Han fortæller, at alle fremskrivninger viser en stigende efterspørgsel på energiløsninger og henviser til en opgørelse fra Bloomberg New Energy Finance, der viser, at der var en stigning på tre procent fra 2016 til 2017 i grønne og rene energiløsninger globalt set. Selvom der selvfølgelig er nogle markeder, der vokser mere end andre, mener branchedirektøren, at man kan udlede, at der er tale om positive markedsudsigter for området, hvilket også omfatter mindre virksomheder, der prøver helt nye ting af.

"Men det vigtigste er, at der åbner sig muligheder for de her startup-virksomheder - også inden for energibranchen - til at kunne skaffe vækstkapital. Det er og bliver en rigtig god nyhed i sig selv. Jeg håber, at vi vil se nye virksomheder inden for energibranchen blomstre på den her konto," siger Troels Ranis.

Dansk startup vil give grønt pensionsalternativ

Mød de rigmandsstøttede iværksættere, der vil tænde lys i Afrikas mørkeste kroge

Regeringens vækstteam forventer resultater inden for to år 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også