Dansk solcelleinvestor klar til nye markeder uden for Europa

Den danske solcelleinvestor Obton vil flytte investeringerne ud over det europæiske kontinent. Det sker samtidig med, at Obton sigter mod at tredoble kapaciteten over de næste 2-4 år, i takt med at institutionelle investorer også har fået mod på at investere sammen med Obton. I første omgang har en test-tur til USA dog taget en uventet drejning.
Andreas Duckert, investeringsdirektør og partner i Obton. | Foto: PR
Andreas Duckert, investeringsdirektør og partner i Obton. | Foto: PR

NEW YORK - Den danske vindmølle- og solcelleinvestor, Obton, der via omkring 2000 især private danske investorer efterhånden har skudt 7 mia. kr. i solcelleprojekter i flere europæiske lande, retter nu sigtet mod nye markeder som Canada og USA. Desuden følger Obton med i udviklingen i emerging markets lande som Brasilien, Mexico, Chile og Indien, hvor der i øjeblikket opføres mange solcelleprojekter.

USA er første land på listen på en på en tur i samarbejde med det danske generalkonsulat i New York, og det er her, EnergiWatchs udsendte møder den danske solcelleinvestor, der blev stiftet tilbage i 2006 af Anders Marcus og Peter K. Jørgensen.

"Solcellemarkedet er efterhånden blevet 10 år gammelt, og vi har stort set været med fra start, og derfor er vi en erfaren investor i Europa, der samtidig er lidt foran resten af verden, og den fordel vil vi gerne benytte os af," siger Andreas Duckert, der er en af Obtons i alt ni partnere.

Obton er i dag med i top 15, når det gælder solcelleinvesteringer i Europa, og har samlet sat penge i 500 projekter fordelt på otte lande.

Og selvom især Frankrig fortsat har mod på solcelleinvesteringer, og sigter mod mere end en fordobling af den nuværende kapacitet fra i dag 8 GW til omkring 23 GW i løbet af de næste tre til fem år, og Obton da også regner med at få en bid af dette, så har den danske solcelle-investor mod mere og på nye markeder.

"I dag har vi investeret i solceller for 360 megawatt. Det svarer til strøm til 100.000 husholdninger. Men over de næste 2-4 år satser vi på at komme op på en gigawatt, og dermed strøm til 300.000 husholdninger," siger han.

Institutionelle investorer

At det Aarhus-baserede selskab har fået så stor appetit på nye investeringer skyldes især, at institutionelle investorer i løbet af de seneste par år også har fået mod på solcelleinvesteringer. Det vil de blandt andet gerne gøre via Obton, der ellers er kendt for sin store kreds af private danske investorer, der typisk stiller med mindst 750.000 kr. som mindste investering.

"Det er de private investorer, der har gjort os til den, vi er i dag, og dem vil vi ikke glemme, bare fordi der nu kommer nye og attraktive muligheder i form af institutionelle investorer," siger Andreas Duckert, der selv kom til Obton i 2010 og har været partner siden 2013.

Det er første besøg i USA, og det sker i samarbejde med Eksportrådets Vitus-program, der har til formål at hjælpe danske virksomheder med at kickstarte deres tilstedeværelse på nye markeder.

De første dage i New York har budt på møder med finansieringsgivere, institutionelle investorer og udviklere, mens turen herefter går til Washington DC til møder med repræsentanter fra Verdensbanken og den inter-amerikanske udviklingsbank, IDB med flere. Formålet er at få skabt kontakter på alle niveauer, lige fra projektudviklere til banker, investorer, politikere og myndigheder.

"De synes, Obton er interessant, fordi vi i modsætning til mange amerikanske investorer er mere fleksible i forhold til, hvad vi kan investere i. Og de ser det også som meget positivt, at vi er interesserede i at gå tidligere ind i projekterne end de fleste andre investorer," fortæller Andreas Duckert om erfaringerne fra de første dage med møder.

Første investeringer sker for stifternes penge

I første omgang på et nyt marked, vil det dog være en fordel at komme ind lidt senere i processen, for at kunne trække på og arbejde sammen med folk, der kender markedet i forvejen. Obton går derfor i nye markeder altid efter at finde erfarne samarbejdspartnere.

"Det giver os mulighed for at lære en masse om det enkelte marked, og her i USA er der lige så mange markeder som der er stater. De har hver deres regler og måder at gøre tingene på," forklarer Andreas Duckert.

"Der kan faktisk være mere forskel på eksempelvis Californien, Texas og New York, end der er på Frankrig, Belgien og Holland," tilføjer han.

Af samme årsag er det heller ikke kundernes penge, der bliver skudt i nye og uprøvede projekter, forklarer han.

"Det er vores to stiftere, der skyder deres egne penge ind, når det drejer sig om nye projekter. Først når vi kender risikoen, åbner vi op for andre investorer," siger Andreas Duckert.

Amerikansk skattereform på vej

Men blot få dage efter hjemkomsten til Danmark, står det klart, at vilkårene på det amerikanske solcellemarked med stor sandsynlighed er ændret markant. Det amerikanske senat har nemlig fremlagt et forslag til en ny skattereform, der kan få alvorlige konsekvenser for investeringer i blandt andet vindmølle og solceller. Obton, der ellers havde øjnet muligheden for at gennemføre sin første amerikanske investering allerede i løbet af næste år, har måttet revurdere situationen.

"Det er en speciel oplevelse at befinde sig midt i et marked, der på ganske få døgn fuldstændigt ændrede karakter. Men det er en del af vores virkelighed, at vi skal agere ud fra, at de enkelte markeders rammevilkår kan være omskiftelige. Det bekræfter kun, at vores grundlæggende strategi om at risikosprede på tværs af pt. otte markeder er rigtig," fortæller Andreas Duckert, der dog ikke mener, at det var helt spildte kræfter med besøget i USA.

"Turen til USA var en test-tur, og selvom forudsætningerne har ændret sig, så har vi etableret vigtige relationer, og vi er blevet klogere på de amerikanske aktører. Der er ingen tvivl om, at den tumult, skattereformen har medført, gør, at vi på kort sigt indtager en venteposition. Men i et langsigtet perspektiv er USA stadig et interessant marked, som vi tror på, og ændringerne kan muligvis åbne op for nye slags investorer," fastslår han.

Obton har dog allerede foretaget sin første investering på det nordamerikanske kontinent. Det skete tidligere på året, hvor den danske investor købte sig ind i den canadiske soludvikler Perimeter Solar Inc. Obton arbejder i øjeblikket med Perimeter Solar på udviklingen af flere store canadiske solprojekter, som forventes at blive byggeklare i løbet af 2018, og det betyder, at Obton derfor også snart er klar til at føje canadiske projekter til investeringsporteføljen. Obton har også investeret i lokale udviklere i Frankrig og Holland, og forventer at tilføje yderligere udviklere i andre lande i løbet af 2018.

 

Pensionskasser oplever voksende priser og risiko på vind

Pensionskasser søger efter alternativer til vind 

Kapitalfonde interesseret i jysk solcelleinvestor 

Solinvestor får bøde af Finanstilsynet 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Nordex

Nordex får spansk ordre på 124 MW

For abonnenter

Læs også