Venstre advarer oppositionen om "kedeligt" energiforlig

Man kommer til at kigge langt efter vindmøller og solceller i det idékatalog, regeringspartiet har med til forhandlingerne om det næste energiforlig. Venstres energiordfører, Thomas Danielsen, kalder oppositionens energipolitik for populistisk og varsler en "usexet" linje frem mod 2030.
Foto: /ritzau/AP/Martin Meissner/
Foto: /ritzau/AP/Martin Meissner/

Når regeringen, støttepartier og oppositionen i løbet af de næste måneder mødes og sammen skal strikke et nyt energiforlig om tiden efter 2020 sammen, så bliver det ikke et glittet katalog fyldt med nye vindmøller, solceller og elbiler. Det siger energiordfører for Venstre, Thomas Danielsen, til EnergiWatch forud for forhandlingerne.

I stedet forventer regeringen, at udspillet "ikke bliver lige så sexet, som det plejer at være."

"Tidligere har vi jo kunnet sige, at der skulle være så og så meget sol og så og så meget vind, men det er bestemt ikke det, vi lægger op til. Det bliver rimeligt kedeligt, hvis man skal se på det med grønne briller, fordi det bliver i høj grad noget om at ændre på afgifter," siger Thomas Danielsen.

Han uddyber, at den seneste tids offentliggørelse af en række tilskuds- og afgiftsanalyser kommer til at være toneangivende. Partiet mener, at det netop er afgifter, som står i vejen for de grønne ambitioner. Det er på linje med, hvad også energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) tidligere har sagt.

I juni måned fortalte ministeren i et interview med dagbladet Børsen, at han gerne så den 11 mia. kr. store elafgift skrottet. Dengang havde ministeren vanskeligt ved at pege på, hvor den slags penge skulle komme fra, og det problem anerkender Thomas Danielsen også.

"Noget ulykkeligt ved Danmark er, at vi har skat os et afhængighedsforhold til vores såkaldt grønne afgifter. Afgifter, som oven i købet modarbejder den grønne omstilling. Elafgiften er jo sådan set en afgift på den grønne omstilling."

Han siger dog at han har svært ved at forestille sig, hvor man ikke får lempet afgifterne.

I maj måned lancerede oppositionen bestående af S, SF, R, Enhedslisten og Alternativets sine ti ønsker til forliget.

Rød blok ønsker sig en række konkrete målsætninger, blandt andet at sætte lighedstegn mellem danskernes elforbrug og produktionen fra vind, sol og anden vedvarende energi "hurtigst muligt og gerne i 2030," som det hed. Ud over også at kalde regeringens målsætning om 50 pct. vedvarende energi i 2030 for utilstrækkeligt ønsker partierne sig også supplerende målsætninger, som blandt andet skal regulere brugen af bestemte brændsler.

Det får oppositionen ikke Thomas Danielsen og Venstre med til.

"Politisk skal vi ikke sidde og styre en procentvis udbygning med den ene og den anden teknologi. Vi skal sikre forsyningssikkerheden, og at vi får så meget grøn omstilling som muligt for pengene. Jeg anerkender, at oppositionens forslag kan se lidt mere sexede ud, men dette års energiforlig kommer til at kræve nogle anderledes, alvorlige beslutninger," siger han.

I maj tog Lars Chr. Lilleholt ellers åbent imod forslagene fra rød blok, hvor særligt et krav om totalt udfasning af kul vandt genlyd.

"De sparker en åben dør ind her. Udfasning af kul i 2030 eksempelvis. Jeg tror ikke, at der er meget kulkraft i 2030. Det vil udviklingen føre til, hvis man ser den hastighed de centrale kraftvarmeværker udfaser kul med. Hvis det her er oppositionens krav til en kommende energiaftale, så tror jeg, at det bliver relativt nemt," lød det fra energiministeren til Ritzau.

Thomas Danielsen siger nu, at regeringens udspil kommer til at gøre op med tanken om, at antallet af nye vindmøller eller solceller kan bruges til at bedømme, hvor ambitiøse politikerne er. Det kan nemlig føre til det, Thomas Danielsen kalder for en populistisk energipolitik.

Et træk, han også ser i de fem partiers klimaplan fra maj.

"De (oppositionspartierne, red.) har haft tendens til at stå for en meget populistisk energipolitik. Man taler om den nuværende regering som kulsort, hvis man ikke vil bygge nogle kystnære vindmøller. Man taler om, hvor grønne de selv er, fordi de vil betale en overpris for nogle kystnære vindmøller, som skal producere grøn strøm, som der ikke er nogen, som efterspørger, og oven i købet til trods for, at det er vindmøller, som fortrænger anden grøn energi," siger han og slutter:

"Man kan godt vælge at køre videre med den retorik, men jeg tror faktisk, at danskerne er for kloge til," siger Thomas Danielsen.

Biomasse skubber vind, sol varmepumper af banen i 2030

Minister vil undgå endnu en "panikhandling"

Lilleholt forudser nemt forlig efter rød klimaplan

Solvarme-sagen i hårdknude: Gjorde Lilleholt regning uden vært?

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også