EnergiWatch

Medie: Gas spiller central rolle i statens energisystem

Statens samling af gasnettet viser, at gassen skal spille en central rolle i den grønne omstilling. Gassen kan nemlig sættes i gang med kort varsel, lyder det fra HMN.

Gasdistributionen bliver samlet i et statsligt selskab, der vil spille en central rolle i energisystemet og være nøglen til at kompensere for manglende vind.

Det skriver Børsen.

Regeringen besluttet at lægge HMN og Nature Energis gasnet ind under Energinet.dk, og det betyder, at gasnettet får en mere central rolle fremover, da det bliver en del af balanceringen af elsystemet, fortæller Susanne Juhl, der er adm. direktør i HMN.  For vinden har den udfordring, at den ikke blæser hele tiden eller blæser for meget, hvilket gør, at vindmøllerne må stå stille. Og her kommer gassen ind i billedet.

Regeringen vil skabe statslig energikæmpe

"Sagen er helt banalt, at hverken kul eller biomasse kan slukkes eller tændes med ganske kort varsel. Det betyder, at de i praksis er tændt hele tiden. Gas kan derimod sættes i gang med helt kort varsel, og det gør det ideelt til situationer, hvor energien fra vindenergi pludselig stopper, eksempelvis når det blæser for meget, og møllerne derfor inden for ganske kort tid alle stopper," siger Susanne Juhl til Børsen.

Hun fortæller, at gasnettet får en central rolle i den grønne omstilling i form af opgraderet biogas, hvor hun regner med, at der i 2018 vil være 250 mio. kbm. biogas i gasnettet, svarende til mere end 10 pct. af gassen. Hos Energinet.dk fortæller Stine Grenaa Jensen, der er afdelingschef for gassystemudvikling, at regeringen nok ikke ville samle gasnettet og effektivisere, hvis det var fordi, at det skulle spille en central rolle en del år frem.

Dansk Energi: "Der er ikke andet at gøre end at ryste på hovedet"

Mere fra EnergiWatch

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Kulforbruget er steget markant i 2021

Koldt vejr og lav produktion fra vindmøller betød, at de centrale kraftværker i Danmarks kulforbrug er steget med en tredjedel indtil videre i år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs