Mærsks olierabat rammer 1300 eksportører

Det bliver en række eksportvirksomheder, som kommer til at betale for olieselskabernes nye nordsøaftale, og det gør en af virksomhedsdirektørerne "gal i smasken."
RITZAU FINANS

Når politikerne skrotter en lånepulje på 10 mia. kr. til eksportfirmaer vil det ramme 1300 eksportører. Beslutningen er et led i Nordsø-aftalen, der udløser store skatterabatter til blandt andet Mærsks oliefirma, Maersk Oil. Den nye ordning kan koste mindre virksomheder dyrt, hvilket gør eksportør "sur i smasken".

Det skriver dagbladet Børsen.

Kristian Skannerup, stifter og administrerende direktør i Mil-tek, skal i banken for at låne flere mio. kr. om året i ekstra likviditet. I 37 år har den såkaldte forskudsmomsordning lappet et momshul ved at sikre rente- og afdragsfrie lån til eksportvirksomheder.

Den ordning skal fra den 1. januar 2018 udfases, hvilket betyder, at Mil-tek og 1300 andre eksportvirksomheder skal på lånejagt.

I Finansministeriets gemakker vurderer man, at staten kan spare op til 450 mio. kr. om året ved at fjerne låneordningen. Det er de penge, der nu skal være med til at finansiere de skatterabatter, som Mærsk, Dong og andre olieselskaber i Nordsøen har fået af et politisk flertal på Christiansborg.

"Jeg har slet ikke noget imod, at vi skal finansiere en Nordsø-aftale, men jeg synes, den rammer helt forkert. Man tager pengene fra netop det segment af virksomheder, som man skal passe på i Danmark. Det er det, der gør mig lidt sur i smasken, og jeg er ikke 100 pct. sikker på, at politikerne ved, hvem de rammer her," siger Kristian Skannerup til dagbladet Børsen.

Jan M. Huusmann, partner og leder i revisionsselskabet PWC's skatteafdeling, vurderer, at en afskaffelse af momsordningen risikerer at koste vækst og arbejdspladser. Den vil især ramme små og mellemstore eksportvirksomheder, der er sultne efter mere likviditet til at vokse sig større.

Brian Mikkelsen: Danmark risikerer EU-nederlag om skattevilkår i Nordsøen

50.000 ton skrot skal væk fra Tyra

Mærsk får bøde for illegal arbejdskraft

Kritiske Aktionærer: Tillykke med Tyra-truslerne, de virkede

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også