EU's energiministre glippede kvoteredning

Medlemslandene nåede ikke i første forsøg til enighed om at redde EU's fejlslagne kvotehandelssystem.
EU's medlemslande er fortsat meget uenige om kvotehandelssystemet. Men i det mindste er de enige om, at det ikke virker nu, siger klimakommissiær Miguel Arias Canete. | Foto: EU
EU's medlemslande er fortsat meget uenige om kvotehandelssystemet. Men i det mindste er de enige om, at det ikke virker nu, siger klimakommissiær Miguel Arias Canete. | Foto: EU

Der er fortsat meget forskellige holdninger til CO2-kvoter, EU's medlemslande imellem. Det var nogenlunde den konklusion, der blev draget af mandagens ministerrådsmøde, der var første forsøg for EU's klima-, miljø- og energiministre til at finde et fælles fodslag for at redde den CO2-kvotehandelsordning, hvis priser længe har duvet omkring eller under fem euro per udledt ton klimagas.

"I dag ønskede vi at sende et klart signal, men på grund af manglende politisk vilje lykkedes det desværre ikke," sagde den slovakiske miljøminister, László Sólymos, ifølge Altinget efter mødet.

Netop Slovakiet har indtil årsskiftet EU's formandsskab, og havde derfor håbet at kunne få landene til at nå til enighed. Men der er fortsat langt fra øst til vest, selv om industrien – her forstået som elsektoren og den paneuropæiske brancheorganisation Eurelectric – har fundet til enighed om at støtte den stramning af kvoteudtaget og overførslen til markedsstabilitetsreserven, som EU-Parlamentets miljøudvalg har vedtaget at kæmpe for.

Europas samlede elsektor vil have kvotekrav strammet

På nationalt plan er lande som Kroatien, Rumænien, Bulgarien og naturligvis Polen dog fortsat arge modstandere af at tage kvoter ud af markedet. Endsige fordoble Kommissionens forslag om fra 2019 at udtage 12 pct. af overskudskvoterne til reserven, som miljøudvalget anbefaler. Mens andre især nordvesteuropæiske lande omvendt fandt de slovakiske værters kompromisforslag om at udskyde markedsreservens statdato frem til 2022 for uambitiøst.

EU's miljøudvalg leverer ny ilt til ildestedt kvotemarked

I diplomatiets evigt optimistiske ånd konstaterede EU's klimakommissær, Miguel Arias Canete, efterfølgende, at alle i det mindste godt var klar over, at kvotesystemet ikke fungerer.

"Alle er enige om, at vi skal styrke CO2-kvotesystemet. Hvordan vi skal gøre det, er der uenighed om," sagde han ifølge Børsen.

Næste gang medlemslandenes ressortministre har muligheden for at finde et kvotekompromis bliver ved ministerrådsmødet til februar under maltesisk formandsskab.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også