Vind og sol pisker britiske elregninger i vejret

De forbrugsfinansierede subsidier til sol og vind ryger forbi det loft, som den britiske regering har sat for investeringer i vedvarende energi frem mod 2020, lyder det fra den britiske rigsrevision. Regningen ender hos elkunderne.
Foto: Roberto Pfeil/AP/POLFOTO
Foto: Roberto Pfeil/AP/POLFOTO

Britiske husholdninger skal i 2020 have 17 pund mere op af lommen for deres årlige strømforbrug end hidtil ventet. Sådan lyder det fra den britiske rigsrevision, som har set nærmere på prognoserne for de britiske elpriser. Årsagen er voksende udgifter fra flere vindparker og solcelleanlæg.

Det skriver The Guardian.

At de britiske husholdninger skal til lommerne, sker på trods af den kontrolstruktur, som skal begrænse både private og virksomheders udgifter til udbygningen af vedvarende energi. Her har loftet været sat til 7,1 mia. pund for 2020/21, men rigsrevisionens embedsfolk advarede allerede sidste år om, at udgifterne til vedvarende energi havde kurs mod 9,1 mia. pund, som følge af de store volumener af installeret vind og solkraft.

Ved sin seneste revision, der blev offentliggjort torsdag i sidste uge, har rigsrevisionen imidlertid nedjusteret sin prognose til at subssidierne til vedvarende energi i 2020 ventes at beløbe sig til 8,7 mia. pund – eller hvad der svarer til 110 pund af de 991 pund, som forventes at være den gennemsnitlige elregning for en britisk husstand i 2020 – hvilket er 17 pund mere, end hvis loftet på 7,1 mia. pund overholdes.

Prognosen har givet rigsrevisionen anledning til at udtrykke bekymring for fremtidige investeringer i vedvarende energi:

"Kontrolstrukturen har fejlet at skabe værdi for pengene, fordi den forventede overskridelse betyder, at der nu er færre penge til at støtte vedvarende energiprojekter frem mod 2020. At bruge flere penge senere ville have været mere omkostningseffektivt, fordi prisen på grøn energi er på vej ned."

Energiministeriets embedsfolk var hurtigt ude med budskabet om, at den nye prognose er inden for rammerne af den 20 pct. margin, som er tilladt under kontrolstrukturens loft.

It-bøvl hos el-selskaber forsinker regninger til tusinder af kunder

Aktive elforbrugere sparer penge på regningen

2025-plan rokker ved erhvervslivets udsigt til en historisk afgiftsrabat

Økonomer: V-forslag flytter PSO-regning til husholdninger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også