Lars Løkke kan ikke lide udsigten til kystnære møller

Regeringen vil fortsat kæmpe for at komme udbuddet om de kystnære havmøller til livs, konstaterer statsminister til Børsen. Dog uden at lægge hovedet på blokken.
Foto: Joachim Adrian/Polfoto/arkiv
Foto: Joachim Adrian/Polfoto/arkiv

En ting står efterhånden nogenlunde fast: Ministrene i regeringen har et ganske belastet forhold til vindmøller placeret omkring fire-otte kilometer fra den danske kyst. I sin modstand mod det vedtagne udbud af kystnære havvindmøller har energiminister Lars Chr. Lilleholt flere gange brugt argumentet, at de i hans øjne vil skæmme udsigten, og samme æstetiske vurdering giver Lars Løkke Rasmussen nu udtryk for.

"Jeg synes, at den danske kyst ser pænere ud uden møller end med møller. Derfor er regeringens politiske holdning den, at vi bryder os ikke meget om de kystnære møller," siger statsministeren til Børsen i forbindelse med Venstres sommergruppemøde fredag.

Dog er det centrale problem ikke det visuelle syn, men et blik ned i statskassen, lader regeringslederen forstå.

"Vi tror sådan set godt, at man kan få vedvarende energi på det ambitionsniveau man kan blive enige om. Men det centrale problem er, at vi har ikke råd til møllerne med mindre vi finder en anden måde at finansiere dem på. For den PSO-afgift, vi opkræver i dag, den kan vi ikke opkræve fremadrettet. Og vi kan ikke sætte møller op, vi ikke har råd til at betale,"

PSO kan nøjes med at blive justeret

Avisen bemærker dog, at Lars Løkke Rasmussen ikke decideret aflyste det udbud, der blev vedtaget i energiforliget fra 2012. Foruden Venstre selv har et andet af partierne bag forliget – Dansk Folkeparti – krævet udbuddet annulleret, mens også regeringens næststørste støtteparti, Liberal Alliance, er tilhænger af den løsning.

Imidlertid mangler der fortsat et par mandater for at kunne skabe flertal for at bryde forliget. En mulighed der ser svær ud, efter at de Konservative i tirsdags indikerede, at de ikke over sommeren var blevet overbevist om at skrotte de kystnære møller.

"Vi ser frem til, at potentielle bydere afgiver bud 1. september. Det er nu, der skal afgives bud. Vi har allerede udskudt udbuddet en gang, og vi kan ikke være bekendt over for de virksomheder, der allerede har investeret tocifrede millionbeløb i forberedelserne, at udskyde det én gang til," sagde partiets energiordfører Mette Abildgaard til Altinget.

Regeringen er i mindretal i kampen mod vindmøller

Efter flere udskydelser med sortænder som anledning meldte regeringen således i maj ud for, at møllerne måtte lade livet som led i en omlægning af PSO-ordningen. En ordning der ifølge regeringen vil koste omkring 70 mia. kr. over en 10-årig periode.

Lilleholt ser øget udfordring trods lavere eludgifter

Som EnergiWatch tidligere har beskrevet, havde Skatte-, Finans- og Energiministeriet i et interministrielt samarbejde kort forinden foretaget et fremtidsskøn over PSO-udgifterne. Ifølge de nye udregninger, hvor fremtidens elpris blev vurderet langt lavere end hidtil, mens vindens såkaldte prispres blev markant opjusteret, ville udgiften til havvind blive mange milliarder dyrere end i Energistyrelsens på tidspunktet blot få måneder gamle beregning.

Nye tal øger PSO-udgift for havvind med seks milliarder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også