Jordens ressourcer er opbrugt for i år

Hvis Moderjord var med i et afsnit af Luksusfælden ville beskeden fra spareeksperterne være klar - I har levet over evne. Om få dage har klodens befolkning opbrugt den mængde ressourcer, som planeten er i stand til at genproducere hvert år.
Foto: Detlef Van Ravenswaay/Polfoto
Foto: Detlef Van Ravenswaay/Polfoto

Dommedagsurets visere nærmer sig med hurtige skridt det skæbnesvangre øjeblik, hvor jordens ressourcer er opbrugt for året. Tik tak, på mandag d. 8. august er skæringsdatoen, skriver Information.

Dagen, der går under navnet Earth Overshoot Day 2016, betyder reelt set, at verden nu har opbrugt den mængde ressourcer, jorden kan stille til rådighed hvert år. Kort og simpelt fortalt bliver udregningen foretaget på baggrund af, hvor stort et areal der er påkrævet til at opfylde befolkningens forbrug samt neutralisere CO2-udledningen og absorbere affald.

At der ikke er længere tid til den foruroligende dag, passer godt ind i tendensen med, at dagen er faldet tidligere og tidligere. For i 1981 skønnes det, at dagen faldt d. 14. december, i 2000 d. 9. oktober og i 2010 d. 21. august. Ifølge Global Footprint Network, der siden 2003 har overvåget klodens forbrug, har forbruget og klodens evner til at gendanne ressourcer ikke matchet hinanden siden 1970’erne. Hvis man har behov for en smule optimisme kan man altid klamre sig til, at selvom skæringspunktet falder tidligere og tidligere, så er hastigheden af dage den rykker frem faldende. Og her det blandt andet skiftet til grøn energi, der hjælper det på vej.

"Costa Rica producerede f.eks. 97 pct. af sin elektricitet med vedvarende energi i de første tre måneder af 2016. Portugal, Tyskland og Storbritannien har også demonstreret skelsættende niveauer af vedvarende energikapacitet i år, da 100 pct. af deres elbehov blev klaret af vedvarende energi i flere minutter eller – for Portugals vedkommende – i adskillige dage," skriver Global Footprint Network ifølge Information.

Vancouver vil være 100 procent grøn

Eksplosiv stigning i atmosfærens CO2-indhold

Soldrevet fly er landet efter historisk jordomrejse

I Island har forskere omdannet CO2 til sten

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også