Eksplosiv stigning i atmosfærens CO2-indhold

"CO2-niveauerne stiger hastigere, end de har gjort i hundredtusinder af år," lyder det fra amerikansk forskningsinstitution.
Foto: Martin Meissner/AP/Ritzau
Foto: Martin Meissner/AP/Ritzau
KILDE: INFORMATION

Næppe havde alverdens lande midt i december landet Paris-aftalen om beskyttelse af det globale klima, før de sidste data for årets CO2-belastning af atmosfæren tikkede ind og afslørede, at udviklingen går den forkerte vej med rekordfart.

De bearbejdede 2015-data for væksten i atmosfærens CO2-indhold blev i går offentliggjort af det amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), der fra Mauna Loa Observatoriet på Hawaii registrerer den løbende udvikling.

"CO2-niveauerne stiger hastigere, end de har gjort i hundredtusinder af år. Det er eksplosivt sammenlignet med naturlige processer," siger chefforsker Pie­ter Tans, NOAA, i en pressemeddelelse.

Målingerne viser, at koncentrationen i 2015 steg med 3,05 ppm CO2 (parts per million, CO2-molekyler pr. million luftmolekyler), ifølge NOAA "den største årlige stigning i de 56 år, man har målt".

I februar blev CO2-koncentrationen målt til 404,02 ppm, et år tidligere var den 400,26 ppm. Tilbage i år 1800 før afbrændingen af fossil energi tog fart, var koncentration 280 ppm CO2.

"Sidste gang Jorden oplevede en sådan vedvarende CO2-stigning, var i et tidsrum for 17.000-11.000 år siden, hvor CO2-niveauerne øgedes med 80 ppm. Dagens vækstrate er 200 gange højere," oplyser Pieter Tans.

Ifølge NOAA er det de fortsat høje udledninger fra afbrændingen af fossil energi, der driver den underliggende koncentrationsvækst, som i 2015 så blev forstærket af det såkaldte El Niño-vejrfænomen, der bl.a. påvirker vegetationens udveksling af CO2 med atmosfæren.

De foruroligende data fra NOAA kommer præcis et år efter, at Det Internationale Energiagentur, IEA, i marts 2015 fortalte, at 2014 blev det første år i 40 år, hvor selve de globale CO2-udledningers vækst standsede, uden at det var forårsaget af økonomisk nedtur. I stedet forklarede IEA det med det gradvise skift til vedvarende energi og større energieffektivisering rundt om på kloden.

Der er endnu ikke tilsvarende udledningsberegninger for 2015, men forskere fra University of East Anglia forudsagde i december i tidsskriftet Nature Climate Change, at de globale udledninger formentlig vil vise sig at være faldet i 2015. Selv hvis det viser sig at være rigtigt, har det altså ikke været nok til at hindre rekordvæksten i selve den atmosfæriske koncentration af CO2.

I det netop udsendte nummer af magasinet The Atlantic udtaler USA’s præsident Barack Obama sig med stor bekymring om klima­truslen.

"Når jeg ser hen over de kommende 20 år, foruroliger klimaændringerne mig enormt som følge af de virkninger, de har på samtlige af de andre problemer, vi er stillet over for," siger præsidenten, der frygter, at verden er på vej ind i "a bad feedback loop", en selv­forstærkende ond cirkel.

"Klimaændringerne er potentielt en eksistentiel trussel for hele verden, hvis vi ikke gør noget ved det."

EU’s stats- og regeringschefer skulle på deres forestående topmøde den 17. marts diskutere den europæiske opfølgning på Paris-aftalen, herunder flere medlemslandes ønske om at skærpe ambitionsniveauet og EU’s 2030-mål for CO2-reduktion. Men ifølge den senest offentliggjorte dagsorden synes klimaet gledet ud – kun flygtningekrisen og en status over beskæftigelse, vækst og konkurrence­evne optræder på dagsordenen.

Kilde: Information

EU afviser nye klimamål på kort sigt

Klimaforskere: Fossile brændstoffer må halveres hurtigt

Han var Australiens yngste dollarmilliardær - nu er kulbaron bankerot

Ringe salg af el- og hybridbiler kan koste milliarder i bøde

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også