Medie: Myndigheder dropper anklager om milliardmisbrug

De britiske konkurrencemyndigheder vil ikke konkludere, at de seks store energiselskaber har misbrugt deres dominans til at overfakturere . I stedet får forbrugerne et ret sent råd.
Foto: RAH
Foto: RAH

De britiske konkurrencemyndigheder har et godt om end noget forsinket råd til nationens forbrugerne: Hvis I havde skiftet elselskab i 2009, havde I sparet 66 mia. kr.

Lidt groft trukket op ser det ud til at blive konklusionen på den tilbudsgående granskning, Competetion and Markets Authority (CMA) har været godt to år om at nå til. Det skriver Financial Times på baggrund af meldinger fra kilder, der kender til rapportens indhold.

Det er en noget anden konklusion end den, der blev lagt til grund for, at energiregulatoren Ofgem i sommeren 2014 bad CMA om at undersøge konkurrencesituationen på det britiske elmarked.

Dengang lød anklagen, at de seks store energiselskaber – the big six – der sidder på tæt ved hele markedet, havde misbrugt sin dominans til i perioden 2009-13 årligt at overopkræve 1,7 mia. pund (16,5 mia. kr.) fra britiske husholdninger og små virksomheder.

Har måske afværget retsag

"Det var den konklusion, der forårsagede mest vrede hos energiselskaberne – de var rasende. CMA ser ud til at have hørt efter og tilretter derfor det ordvalg, der benyttes," siger en af avisens kilder.

I stedet skulle konklusionen altså nu lyde, at forbrugerne kunne have sparet det beløb, hvis de i tide havde skiftet leverandør. Et ordvalg der ifølge en af Financial Times kilder kan afværge en retssag fra de seks store selskaber, der tæller Centrica, SSE, Scottish Power, Npower, Eon og EDF.

Der er i Storbritannien i alt 36 leverandører at vælge imellem, hvoraf de 30 deler en markedsandel på omkring 5 pct. Derudover har briterne – der lider af et stigende pres på forsyningssikkerheden efterhånden som de aldrende såvel kulkraft- som atomkraftværker lukkes ned – en af EU's laveste grader af tillid til sektoren.

I EU's seneste landeanalyse, der blev foretaget i forbindelse med implementeringen af det indre energimarked, blev der blandt andet peget på behovet for at skabe klarere rammer for prisdannelsen i elsaget og på at fjerne nogle af de barrierer, der afholder nye spillere fra at komme ind på markedet.

"I det øjeblik, briterne træder ud af EU, er vi på herrens mark"

Britiske ministre overvejer nyt kabel til Norge

Britisk elforsyning ramt af nok en forsinkelse

Britisk atomkæmpe kan blive yderligere forsinket

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også