Vismænd støtter højere skat for at fylde afgiftshul

Hvis man vil have CO2-udledning ned, skal det ske gennem EU-kvoter, ikke ved særlig dansk afgift, lyder det i de økonomiske vismænds havårlige rapport.
Foto: JESPER MORTENSEN/POLFOTO/arkiv
Foto: JESPER MORTENSEN/POLFOTO/arkiv
RIZTAU

Hvis balladen om den grønne afgift PSO ender med, at regeringen hæver bundskatten, vil det formentlig give slagsmål blandt de borgerlige partier, hvor ønsket om skattelettelser er stort.

Men fra én kant kan regeringen regne med fuldtonet opbakning til den manøvre, nemlig fra De Økonomiske Råds formandskab, de såkaldte vismænd.

"Der kan være en betydelig samfundsmæssig gevinst ved at omlægge PSO-afgiften til personskatter," skriver vismændene i deres halvårlige rapport om dansk økonomi.

"Samtidig kan man ved at lægge udgifterne til støtte til vedvarende energi over på finansloven bidrage til, at disse indgår i den løbende prioritering af offentlige midler."

PSO er en afgift, der betales over elregningen. Pengene fra afgiften går til at støtte vedvarende energi. Men EU har erklæret, at modellen er konkurrencestridig, fordi kun danske producenter får gavn af tilskuddet.

Hvis afgiften i stedet betales over den almindelige skattebillet, bliver det lønmodtagerne, der ender med hele regningen. Til gengæld slipper virksomhederne, særligt de meget energiforbrugende af slagsen, billigere.

I sidste ende vil det også komme de almindelige borgere til gavn, argumenterer regeringen.

"Det er, fordi det er en klogere og mere effektiv måde at inddrive pengene på, og fordi det skaber nogle dynamiske effekter," har skatteminister Karsten Lauritzen (V) forklaret.

Vismændene påpeger i øvrigt, at målsætningen om mere vedvarende energi bedst kan nås, hvis EU's samlede antal CO2-kvoter reduceres.

"En særlig dansk indsats indenfor kvotesektoren er uden effekt på de samlede drivhusgasudledninger fra Europa," skriver vismændene.

I sidste uge kom det frem, at regeringen overvejer at finansiere en afskaffelse af PSO-afgiften ved at hæve bundskatten gradvist med 0,31 procentpoint og sænke personfradraget gradvist 1100 kroner frem mod 2021.

Den endelige model ligger dog ikke fast.

Nok en udenlandsk investor truer med dansk farvel

PSO-omlægning ikke nok til at redde varmepumperne

Medie: PSO-oprør ulmer i Venstre

Regeringens PSO-opgør rokker ved tusindvis af arbejdspladser

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også