Her er det grønne selskab, der er glad for PSO-udspillet

Mens vindindustrien kvier sig og truer med at droppe milliardinvesteringer efter regeringens udmelding, kom der i Vestjylland en melding, der har været ventet i årevis.
Foto: Maabjerg Bioenergy
Foto: Maabjerg Bioenergy

Regeringens udspil den fremtidens PSO-finansiering fredag delte groft sagt vandene i to.

På den ene side det politiske leben, der korsede sig over, at der blot var foreslået penge til en lille del af regningen, og at Venstre tog et skridt ned ad vejen mod at bryde energiforliget fra 2012. På den anden side vindindustrien, der begræd den foreslåede annullering af det kystnære havmølleudbud, og at Venstre begav sig ned af en slingrekurs omkring fremtidens energipolitik.

Men imellem vandene er der et strejf af glæde. For i en lidet bemærket del af regeringens udspil foreslås et krav om iblanding af 0,9 pct. andengenerations biobrændstoffer i energiforbruget til transport. Et noget mere ambitiøst krav end de 0,5 pct., der sidste år blev EU-Kommisionens ikke-bindende kompromis frem mod 2020.

Bioethanol-kompromis vedtaget i EU

En melding der har været længe ventet i den nordvestjyske by Måbjerg. Eller rettere hos konsortiet bag bioraffinaderiprojektet Maabjerg Energy Concept. Efter i årevis har stået som Moses ved det Røde Hav var regeringens udspil en længe eftersukket antydning af rammevilkår, der kan gøre projektet levedygtigt.

"Vi har ventet på denne udmelding i to år, så det er en mammutsejr," siger direktøren for Maabjerg, Jørgen Udby, til Børsen.

For nu at rykke de sproglige klicheer et Testamente frem i tiden så betyder det dog ikke, at han kan gå på vandet. For eftersom udspillet fra regeringen er netop et udspil, så er der fortsat en risiko for, at det ender med at drukne i de førnævnte noget mere omtalte emner. I hvert fald hvis hele udspillet skal behandles under et.

For Maabjerg har tidligere sat en deadline 1. juni for den endelige politiske beslutning. Ellers tør konsortiet ikke binde an med det 2,2 mia. kr. store produktionsanlæg, har det lydt.

Minister udforsker muligheder for Maabjerg-udskydelse 

Imidlertid har Maabjerg to gange tidligere i foråret skubbet den selvbestaltede frist en måned frem i tiden. Begrundelsen for, at der er en frist, skyldes frygten for at EU vil trække den støtte på knap 300 mio. kr. tilbage, som projektet er blevet lovet, hvis ikke bioethanolanlægget er opført i 2020, hvor det europæiske iblandingskrav skal indfris. Vurderingen er, at fabrikken vil tage tre år at opføre.

Finansieringen af fabrikken kan næppe heller ordnes med et snuptag. Selv om Novozymes og Dong Energy er partnere i konsortiet, har meldingen hidtil været, at banklån vil være så dyre, at det gør projektet urealistisk. Derfor håber Maabjerg på lånegarantier fra staten.

»Den hidtidige måde har været at lave nogle statslige eller kommunale garantier for de lån, der skulle finansiere nye tiltag på området. Det vil man umiddelbart ikke her, men jeg mangler nogle klare svar på, hvordan man så skal gøre det,« siger direktøri BioRefining Alliance, Anne Grete Holmsgaard, til Dagbladet Struer.

Foruden den mangel er det politiske flertal for et iblandingskrav på 0,9 pct. altså heller endnu ikke just mejslet i sten. Men udmeldingen giver i det mindste Jørgen Udby et positivt svar på, at Danmark ønsker at satse på avancerede biobrændsler, fastslår han til Børsen.

Olieforum anråber snarlig Maabjerg-afklaring

Maabjerg får løfte om afklaring

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også