Norges oliefond vil angribe høje toplederløninger

Den gigantiske pengetank synes ikke det er rimeligt, at topchefer får kæmpebeløb i løn. "Vi mener, at på grund af den måde som toplederes lønninger har udviklet sig på, at vi nu også bliver nødt til at kigge på hvad der er et passende lønniveau," lyder det.
Foto: Harald Pettersen - Statoil
Foto: Harald Pettersen - Statoil
RITZAU FINANS

Norges oliefond har meldt ud, at den vil udnytte sin indflydelse til at få bugt med for høje toplederlønninger verden over.

Det skriver The Financial Times.

"Vi har indtil videre kigget på det (ledelseslønninger, red.) på en måde, som fokuserer på betalingsstrukturer frem for betalingsniveauer. Vi mener, at på grund af den måde som toplederes lønninger har udviklet sig på, at vi nu også bliver nødt til at kigge på hvad der er et passende lønniveau," udtalte Yngve Slyngstad, til The Financial Times.

Topchefs løn for en måneds arbejde: 153 mio. kr.

Oliefonden ejer i gennemsnit 1,3 pct. af alle verdens børsnoterede selskaber, hvilket giver fonden en enorm indflydelse igennem stemmer til selskabers generalforsamlinger.

Fonden har tidligere gået stille med dørene omkring virksomheders sociale ansvar og ledelse, men har i senere tid påtaget sig ansvar for at sætte en dagsorden.

Fondens aktiver har vokset sig syv gange større end hvad de var for bare 11 år siden, og den enorme størrelse har lagt pres på fonden til at mere aktivt at påvirke de selskaber, der er investeret i.

Udmeldingen kommer som led i en større offensiv fra investorer og interesseorganisationer, som har angrebet overdrevne høje lønninger til topledelser i virksomheder. Især i England er debatten på området optrappet.

Oliekæmpes investorer i oprør over topchefs lønfest

BP-topchef afviser at gå efter megafusion

Shell ryster sparebøssen

Norges oliefond sender 52 selskaber i kulkælderen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også