Kina nedskriver sin valuta for tredje dag i træk

Kina har med tre devalueringer sat gang i den største ændring i den kinesiske valuta i to årtier.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/Polfoto/Arkiv
Foto: Mark Schiefelbein/AP/Polfoto/Arkiv
AF RITZAU

For tredje dag i træk nedskriver Kinas centralbank, People's Bank of China, landets møntfod i forhold til den amerikanske dollar, skriver AFP og Bloomberg News med henvisning til de kinesiske bankmyndigheder.

Torsdag er den såkaldte referencekurs for yuan sat 1,1 procent lavere. Det er en smule mindre end tirsdag og onsdag, hvor møntfoden de facto blev devalueret med henholdsvis cirka 1,9 og 1,6 procent.

Tilsammen er devalueringerne den største ændring af den kinesiske valuta i over to årtier, og størrelsen af nedskrivningen skal ses i sammenhæng med, at den kinesiske centralbank normalt kun ændrer referencekursen med under 0,02 procent dagligt.

Udlandet får billigere varer

Usikkerhed om styrken i den kinesiske økonomi menes at være årsagen til centralbankens forsøg på at svække valutaen, hvilket ifølge kritikere skaffer kinesiske virksomheder en stor konkurrencefordel på det globale marked.

Ved at gøre sin valuta svagere bliver det billigere for udlandet at købe varer i Kina, og frygten for, at tiltaget fra centralbanken kan starte en decideret valutakrig, skabte onsdag uro på de finansielle markeder verden over.

Det danske C20 Cap-indeks faldt med 2,07 procent onsdag, og ifølge flere valutaanalytikere i danske banker skyldes faldet, at markederne reelt ikke ved, hvor stor den samlede devaluering af yuan bliver i denne omgang fra den kinesiske centralbank.

Effekten af devalueringen har de seneste dage spredt sig som ringe i vandet. Både den newzealandske og australske dollar samt flere asiatiske valutaer er faldet i værdi i forhold til dollar og euro, og en række råvarepriser er ligeledes faldet.

Kineserne fortsætter med at dominere hjemmemarkedet 

Kinesisk selskab lancerer forsinket mølle i Østerild 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også