Finanskrav får Mars til at angribe EU

En særpræget alliance bestående blandt andet af Shell, BP og chokoladeproducenten Mars har skrevet klagebrev til EU om frygten for, at Mifid 2 vil gøre slikbaren dyrere.
Foto: Mars/PR
Foto: Mars/PR

Energiindholdet i en klassisk Marsbar er 361kJ. Bestemt ingen undseelig ration af det anbefalede daglige energiindtag, men omvendt heller ikke nok til sådan for alvor at kunne konkurrere med hverken vindmøller eller oliefelter.

Hidtil har den nok eneste snitflade med energisektoren da også været, at man kan købe chokoladebaren på alverdens benzinstationer. Men nu har samarbejdet med energiselskaberne løftet sig op på et noget andet niveau. Sammen med BP, Shell, oliehandleren Vitol og den europæiske sammenslutning af kakaobønner, European Cocoa Association, er Mars-koncernen således medforfatter til et klagebrev til EU.

Det skriver Financial Times.

Anken hidrører det kommende finansdirektiv, Mifid 2. Direktivets formål er at regulere den såkaldte derivathandel - altså finansielle væddemål i form af swaps, optioner, futures, forwards og lignende udtryk - som er blevet stadig mere udbredte som spekulations- og risikoafdækningsindstrumenter blandt energihandelsselskaber.

Mars er ikke som bankerne

Indførelsen vil ifølge de utilfredse selskaber øge volatiliteten og mindske likviditeten i hele råvaremarkedet. Noget der som en konsekvens så igen vil medføre forbrugernes pris på alt fra mad til energi og dermed udgøre en "betydelig, utilsigtet risiko for at ødelægge markederne".

Når chokoladekoncernen også påvirkes af Mifid 2, skyldes det, at den køber sukker, vegetabilske olier og andre råvarer på - ja - råvaremarkederne. Og da den amerikanske virksomhed benytter sig af derivathandel til at hedge råvareomkostningerne, så vil EU's strammere restriktioner medføre et krav om øget kapitalberedskab. For selv om direktivet er møntet på den finansielle sektor, vil andre selskaber, der benytter de samme produkter ikke længere være undtaget.

Mars og medunderskriverne raser over, at de føler sig behandlet som gemene banker. Hvilket er en uhyrlighed, eftersom de ikke udgør noget nær den samme risiko for de globale markeder.

"På intet tidspunkt har commodity-sektoren krævet hverken direkte eller indirekte støtte fra myndighederne i form af skatteundtagelser," fastslås det ifølge Financial Times i brevet til EU.

Europæisk vagthund slagter ny regulering af energihandlere

Energihandlere savner klarhed om nye EU-krav

EU-regler kan gøre ondt på OW Bunker

Dong satser på at undgå nye finansregler 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også