Vestas, Danfoss og Dong: Giv os en ambitiøs klimaaftale

43 topchefer fra selskaber i hele verden opfordrer verdens politiske ledere til en ambitiøs klimaaftale ved COP21 i Paris til december.
Foto: LM Wind Power
Foto: LM Wind Power
JAKOB MARTINI

Topcheferne i Dong Energy, Vestas, Danfoss og PensionDanmark er gået sammen med 39 udenlandske kolleger i en kamp for at få politikerne til at træffe svære beslutninger til gavn for klimaet i december, når COP21 afvikles i Paris.

De 43 topchefer, der tilsammen havde indtægter for 1,2 billioner amerikanske dollar i 2014, har fremlagt deres synspunkt i en annonce i Financial Times og i et åbent brev i anledning af Verdensbankens og IMF’s Spring Meetings i Washington i disse dage. Det sker efter en årrække, hvor det har vist sig ualmindelig svært for verdens politiske ledere at nå til enighed om ambitiøse klimamålsætninger.

Selskaberne forpligter sig til at agere katalysator i forhold til indsamling af klimaløsninger i alle sektorer. Og de vil gerne i dialog med politikerne.

"Vi vil gerne invitere nationale regeringer til at mødes og udforme håndgribelige løsninger såvel som ambitiøse effektive mål, som er hensigtsmæssige på deres forskellige områder," skriver topcheferne i brevet.

Selskaberne anbefaler blandt andet, at man indfører en CO2-pris. Og så anbefaler de, at der sættes mål for udviklingen af alternative energikilder, som kan reducere udledningen af drivhusgasser.

De fire danske selskaber, der er med på klimaopfordringen, er kendetegnet ved, at de opererer inden for forskellige former for klimaløsninger. Vestas med Anders Runevad i spidsen leverer vindmøller, Danfoss og topchef Niels B. Chrstiansen laver diverse energieffektive løsninger, Dong med topchef Henrik Poulsen har en stor forretning inden for driften af havvindmølleparker, og Pensiondanmark, der har Torben Möger Pedersen som adm. direktør, er storinvestor i bl.a. vindmølleparker og bioenergi.

Blandt de udenlandske selskaber er der dog også flere, som ikke direkte har relation til klimaløsninger. Det gælder bl.a. elektronikproducenten Toshiba Corporation, bilproducenten Volvo, møbelkæden IKEA Group, detailkæden Marks and Spencer og fødevareproducenten Unilever.

Ifølge selskaberne selv engagerer de sig i klimaspørgsmålet, da de mener, at klimaforandringerne er en af de største udfordringer for den måde, de driver forretning på i dag og fremtiden.

EU vil bestemme mere over medlemmernes energipolitik

Chef for FN's klimapanel stopper

Europæisk vind slog gas og kul i 2014

USA og Indien gøder jorden frem mod Paris

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også