Statsrevisorer sender solcellesagen i graven

Den kontroversielle solcellesag, der medførte stor kritik af både den daværende klima- og energiminister Martin Lidegaard og hans ministerium, er nu afsluttet, mener statsrevisorerne på baggrund af et notat fra Rigsrevisionen. Ministeriet har nemlig lært af sine fejl.
Foto: Jonas Olufson/Polfoto/Arkiv
Foto: Jonas Olufson/Polfoto/Arkiv

Solcellesagen er nu lukket helt ned.

Sådan lyder det fra statsrevisorerne i en ny beretning til Folketinget om sagen om den løbske solcelleudbygning, der endte i en ekstraregning på op mod 1,8 mia. kr.

Sagen kostede ikke kun penge, men medførte også stor kritik til både den tidligere klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) for at tilbageholde centrale oplysninger i sagen og hans ministerium for sjusk i det lovforberende arbejde til solcelleloven.

Men nu skulle der være styr på sagerne hos Klima- og energiministeriet, mener Statsrevisorerne på baggrund af et notat fra Rigsrevisionen.

"Statsrevisorerne konstaterer, at Klima-, Energi- og Bygningsministeriets har taget en række initiativer, der skal sikre høj kvalitet i ministeriets lovforberedende arbejde fremover og forbedre ministeriets viden om solceller og om udbygningen med solcelleanlæg. Statsrevisorerne afslutter hermed denne beretningssag," skriver Statsrevisorerne, som behandlede notatet på et møde torsdag.

Et speget forløb

Baggrunden for solcellesagen er, at Martin Lidegaard i 2012 fik et notat fra sit embedsværk om, at der kunne være et hul i solcelleloven. Hullet gjorde det i praksis muligt at etablere store solcelleparker inden for rammerne af den nye støtteordning, selv om det ikke var intentionen.

Alligevel blev loven vedtaget kort tid efter, og først tre måneder senere i marts 2013 ændrede Lidegaard loven og sagde, at "der har vist sig at være et hul i loven, som vi nu får lukket."

Siden fortalte Lidegaaard, at han ikke var blevet orienteret om hullet i loven, inden den oprindelige lov blev fremlagt og vedtaget. Efterfølgende måtte han dog erkende, at han havde fået et bilag, og det udløste efterfølgende en næse i maj 2013.

 

Forløbet fik siden de politisk valgte statsrevisorer til at bede Rigsrevisionen om at undersøge hele forløbet omkring solcelle-sagen inklusiv det lovforberedende arbejde.

Det arbejde blev afsluttet i september sidste år og medførte hård kritik fra såvel Rigsrevisionen som Statsrevisorerne af både Martin Lidegaard for ikke at have givet Folketinget fyldestgørende oplysninger i sagen, men også af ministeriet for bl.a. "ikke i tilstrækkelig grad har haft fokus på de økonomiske konsekvenser af lovgivningen vedrørende støtten til solcelleanlæg."

Opfølgning på kontroversiel sag

Det nye notat fra Rigsrevisionen er en opfølgning på, hvad Klima- og energiministeriet har gjort for at rette op på miseren.

Her fremgår det, at ministeriet "gjort en stor indsats" for at forbedre sin viden om den eksisterende og om den forventede udbygning af med solcelleanlæg. Bl.a. er ministeriet begyndt at lave ugentlige opgørelser af udbygningen og rapporterer tallene videre til både Skatteministeriet og Finansministeriet.

Desuden er ministeriets medarbejdere blev sendt på kursus for at lære om god forvaltningsskik, og endelig er Kammeradvokaten i gang med at se på processen i fra 2012 og skal på den baggrund komme med anbefalinger til, hvordan ministeriets lovforberedende arbejde kan styrkes.

Og dermed har ministeriet ifølge Rigsrevisionen gjort tilstrækkeligt for, at sagen nu kan lukkes:

"Rigsrevisionen forstår initiativerne (fra Klima- og energiministeriet, red.) således, at de både har til formål at styrke kvaliteten af ministeriets lovforberedende arbejde og at understøtte, at ministeren oplyser Folketinget fyldestgørende. Rigsrevisionen finder initiativerne tilfredsstillende og vurderer, at sagen kan afsluttes."

Det har Lidegaard kostet netselskaberne

Solcellesag: Lidegaard står til den skarpeste kritik

Forfremmet trods skrammer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også