EnergiWatch

Finsk atomkraftværk klar i 2018 - ni år forsinket

Finlands "nye" atomkraftreaktor, Olkiluoto 3, er klar til kommerciel drift i 2018, lyder det fra Areva og Siemens. Milliardslagsmål er i gang, eftersom byggeriet bliver ni år forsinket.

Det sidste punktum er langt fra sat i historien om den finske atomkraftreaktor med det svært-udtalelige navn; Olkiluoto 3.

Atomkraftværket Olkiluoto i Finland består af to kogvandsreaktorer, mens en tredje enhed, der bygger på en ny teknologi (european pressurized reactor), fortsat er undervejs.

Reaktor 3 skulle oprindeligt have stået færdig i 2009, men nu lyder det fra konsortiet bag, Siemens og Areva, at reaktoren tidligst kan tages i brug i 2018 - altså ni år senere end oprindeligt planlagt, skriver svenske Ny Teknik.

Så sent som sidste år skød udskød parterne endnu engang idriftsættelsen, til 2016, men det tyder altså på, at man endnu engang var lidt for optimistisk.

Milliardslagsmål

Bygherren, finske TVO, kæmper i øjeblikket en milliardkamp mod det tysk-franske konsortium, som står bag teknikken.

Parterne er langt fra enige om, hvem der bærer skylden for forsinkelserne, og sagen er i øjeblikket under behandling hos det internationale handelshammer i Paris, hvor man forventer en afgørelse i 2015.

Areva kræver 2,7 mia. euro af TVO, mens finnerne kræver 1,8 mia. euro af franskmændene på grund af forsinkelserne. Siemens har siden byggeriet gik i hårdknude kastet håndklædet i ringen og opgivet akraft som forretningsområde, men det tyske konglomerat er stadig bundet af sin kontrakt med Areva og TVO.

Arevas renewables-forretning udfordret

Muslinger lukker tysk kraftværk

Verden vender ryggen til atomkraft

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs