Grøn regning deler danskerne

Der er stor forskel på danskernes vilje til at betale den grønne regning, viser ny måling.
Foto: EU
Foto: EU

Mens kampen om prisen for den grønne omstilling raser på Christiansborg, har lobbyisterne i Dansk Energi bedt analyseinstituttet YouGov kortlægge danskernes syn på sagen.

Undersøgelsen viser, at 53 pct. af danskerne finder det acceptabelt at mere end 10 pct. af elregningen går til grøn støtte. Samtidig mener fire ud af ti, at det er fint, hvis mellem 1 og 10 pct. af elregningen går til det grønne. Kun 6 pct. svarer, at bare én krone til grøn støtte via elregningen er uacceptabel.

Analyse: Afgiften, ingen politikere kan styre

Ifølge Dansk Energi udgør PSO-afgiften, som er den grønne post på elregningen, 8 pct. af den samlede regning. I takt med udbygningen af vind, sol og biomasse vil den grønne andel stige i de kommende år. Dermed er der udsigt til, at danskernes grønne opbakning vil smuldre fra de ifølge undersøgelsen nuværende mere end 90 pct. til de 53 pct., som mener, at det er i orden, at mere end 10 pct. af elregningen går til grøn støtte. Men omvendt falder den rene elpris, og derfor vil elregningen samlet set ikke stige, siger Energistyrelsen.

Beregninger fra Jyllands-Posten, som er baseret på tal fra Energinet.dk og Energistyrelsen, viser, at PSO-regningen alene i 2012-2014 står til at blive 7,8 mia. kr. større end forudset. Det er 5,2 mia. kr. ekstra for erhvervslivet og 2,6 mia. kr. ekstra til de godt 3 mio. private elkunder.

Grafik: Dansk Energi baseret på YouGov

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Glad lobbydirektør

Det seneste halve år er den blå opbakning til hovedtrækkene i Energiforliget fra 2012 skrumpet markant. Hovedårsagen har været en højere pris for den grønne omstilling end ventet. Det har resulteret i, at der nu er sået tvivl om vindprojektet Kriegers Flak i Østersøen, som med 600 megawatt (MW) er en hovednøgle i energiaftalen.

Tvivlen fra blå blok, som vil bruge igangværende vækstforhandlinger til at barbere den grønne støtte, har skabt bekymring i energibranchen. I det lys vækker den nye måling begejstring i Dansk Energi.

"Danskerne bakker tydeligvis op om den grønne danske energipolitik. Det bør give ro hos politikerne. Energiforliget, der har 95 procent af Folketingets opbakning, hviler på et solidt og betalingsvilligt, folkeligt fundament. Det bør få den politiske usikkerhed om de milliardstore investeringer til at forstumme," siger adm. direktør Lars Aagaard i en meddelelse.

Energi- og klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R) er gået til vækstforhandlinger med et forslag om at sænke PSO-afgiften med 5,8 mia. kr. mod 2020. Det er ikke nok for blå blok, som møder opbakning i et meget bredt udsnit af erhvervslivet.

Elkunder kræver afgiftsrabat

Fakta om PSO

- PSO står for public service obligation og er den del af elregningen, som går til til grøn støtte til eksempelvis vind, sol og biomasse

- PSO-afgiften stiger, når elprisen falder og omvendt. Dog ikke proportionelt, hvilket betyder, at den samlede elregning forventes at falde mod 2020 trods meget højere PSO end ventet

- I 2012 var det forventningen, at PSO'en ville udgøre 37 mia. kr. mod 2020 som følge af Energiaftalen. Det tal er nu 60 mia. kr., viser ny fremskrivning fra Energistyrelsen, som imidlertid påpeger, at den samlede elregning falder

- Blå blok vil have den grønne andel af elregningen barberet markant. Regeringen har foreslået 5,8 mia. kr. mod 2020 som led i forhandlinger om vækstpakke

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også