Fossilfrit Danmark til en tusse per snude

Prisen for et fossilfrit Danmark i 2050 er fuldstændig forsvarligt økonomisk, mener klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen på baggrund af ny analyse.
Foto: Falck Renewables
Foto: Falck Renewables

1.000 kr. per næse. Så meget vil det ifølge spritnye tal fra Energistyrelsen koste hver dansker i 2050 at leve i et fossilfrit samfund, skriver Politiken.

Det svarer til en merpris på fem pct. af energiomkostningerne og lavere, end hvad tidligere beregninger har vist.

"Det er opmuntrende at vide, at det ikke bare er teknologisk muligt, men at det også er økonomisk fuldstændig forsvarligt at foretage den omstilling," siger klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen til Politiken.

Analysen er udarbejdet som led i energiaftalen fra 2012 og præsenterer mulige scenarier frem mod målet om fossilfrihed i 2050. Ifølge Politiken peger den på øget brug af biomasse som det billigste initiativ, mens f.eks. vind som bærende energikilde er lidt dyrere.

Kan ende i grøften

Analysen præsenteres officielt senere i dag, men spørger man Dansk Energi, så er det vigtigste, uanset hvor man lægger vægten, at der er klarhed om planen - og at man har nettet til at håndtere energikilder.

Derfor giver man ikke meget for, at regeringen i sin vækstplan for nylig lagde op til at øge kravet til effektivisering af forsyningssektorerne for samlet set 3,3 mia. kr. i 2020, hvoraf de 1,6 mia. kr. er nye effektiviseringer.

"2050 er langt ude i fremtiden, men for at kunne nå det lange mål, er det væsentligt, at vi har stabile rammer også på den kortere bane. Det er vigtigt for sektoren, da det er os, der skal investere milliarder i kabler, intelligent udstyr til forbrugerne, vindmøller og ombygge kraftværker til biomasse osv. Den store udfordring er at få større fokus på, hvordan vi får anvendt de store mængder vedvarende energi og ikke kun tænke i, hvor mange megawatt vi skal have af de forskellige teknologier," skriver Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi, i en mail til EnergiWatch.

"Vi har ikke gransket analyserne til bunds endnu, men ordet ”elektrificering” går igen. Den grønne el bliver en energibærer. Derfor kan det undre, at regeringen aktivt skaber usikkerhed om investeringer i netop elnettet. Underinvesteringer i elnettet kan betyde, at vi ender i grøften frem for at følge vejen hen imod et fossilfrit samfund. Derfor opfordrer vi regeringen til ikke at gamble med vores elinfrastruktur," lyder det fra Aagaard.

Regeringens rabat på PSO-afgiften har lange udsigter

PKA: Danske vindinvesteringer lakker mod enden

Vækstplan genbruger milliarder

Vækst i vindstrøm presser minister

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også