Minister: Rapport kræver handling nu

Danmark er "det gode eksempel" i kampen for at nå FN's klimamål, mener klimaministeren.
Foto: Mikkel Tariq Khan, Polfoto
Foto: Mikkel Tariq Khan, Polfoto
AF ANNA GOTTSCHALCK

Det kan kun gå for langsomt.

Sådan lyder klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersens (B) opbakning til den rapport, som FN's klimapanelet netop har udgivet.

I rapporten fastslår klimapanelet, at målet om at holde klodens temperaturstigning på under to grader kan nås, hvis det globale CO2-udslip bliver nedbragt med 40-70 pct. Det vil dog kræve markante ændringer.

Kræver omstilling

"Rapporten fra FN’s Klimapanel viser tydeligt, at en omfattende, global omstilling er nødvendig," siger Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (B) i en pressemeddelelse.

Han henviser dermed til, at flere nationer ifølge rapporten skal sætte en række teknologiske tiltag i gang og ændre adfærd radikalt, før målene kan indfries.

Overordnet skal hele energisektoren som branche ændre adfærd. Det er nemlig den sektor, der står for den største udledning af drivhusgasser.

I den forbindelse benytter Helveg Petersen lejligheden til at rose den danske indsats på området.

Danmark går forrest

”I Danmark er vi for længst gået i gang med den nødvendige omlægning af vores energisystem.  Danmark er i dag et af de mest energieffektive lande i verden, og vi er i gang med at omstille til vedvarende energi. Vi er det gode eksempel, som andre kigger på”, siger ministeren, som derfor mener at Danmark har en stærk forhandlingsposition.

Danmark har bl.a. et energifagligt samarbejde med Kina, Vietnam, Mexico og Sydafrika.

"Vi giver de lande nogle værktøjer til at opnå lavere drivhusgasudledninger, større energieffektivitet og mere vedvarende energi," fortsætter ministeren.

Tredje delrapport

Klimapanelets rapport, der blev offentliggjort på et pressemøde i Berlin søndag, er tredje del af panelets hovedrapport, der bliver fremlagt i København til oktober.

Fokus i dagens rapport er, hvad der kan gøres for at afbøde klimaforandringerne. Altså hvordan man nedsætter CO2-koncentrationen i atmosfæren.

Den første delrapport konkluderede, at klimaforandringerne med 95 pct. sikkerhed er menneskeskabte, mens delrapport nummer to advarede mod risikoen for bl.a. hungersnød og oversvømmelser som følge af global opvarmning. FN: Klimamål kræver store ændringer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også