FN-panel: Lad olie og kul ligge i jorden

Verden er på katastrofekurs, hvis vi bruger alle reserver af fossile brændsler, fastslår FN's Klimapanel.
AF RITZAU

Budskabet i den nye rapport fra FN's Klimapanel, der blev præsenteret søndag i Berlin, er radikalt:

Op mod tre fjerdedele af verdens kul- og oliereserver skal forblive i undergrunden, hvis vi vil holde klodens temperaturstigning under to grader og undgå katastrofale ændringer af klimaet.

De rige lande må droppe afhængigheden af olie, kul og gas, fortæller en lækket version af rapporten, som først endeligt er blevet godkendt lørdag.

Flere hundrede eksperter i klimapanelet (IPCC) har i den forløbne uge gennemgået et 29 siders resumé sætning for sætning for at sikre, at samtlige forskere og regeringer står bag konklusionerne.

CO2-udslip skal reduceres

Delrapporten, som indgår i IPCC's femte store klimastatus siden 1990, understreger, at det er nødvendigt at nedbringe det globale CO2-udslip 40-70 procent i forhold til nu.

Opfordringen kommer, mens globale olieselskaber som Shell står på spring for at udnytte nye store forekomster i det sårbare Arktis, og mens skiferolie og -gas er blevet et nyt energieventyr i Nordamerika.

Selv om opgaven er uoverskuelig, er det økonomisk muligt at nå målet om at begrænse opvarmningen til to grader, hvis alle lande handler hurtigt, viser et udkast til rapporten ifølge nyhedsbureauet AFP. Men det skal ske inden for 15 år.

Halvvejs i dag

Jo længere vi venter, jo større bliver udfordringen, advarer forskerne.

Ifølge forskningsleder Jens Hesselbjerg, Danmarks Klimacenter under DMI, ligger klimapanelets nyeste anbefalinger helt i tråd med allerede kendt forskning.

"Vi er halvvejs i dag. I 2010 havde vi sluppet cirka halvdelen af den CO2 ud, vi kan tillade os, hvis vi skal holde temperaturstigningen under to grader. Udledningen skal toppe i 2020, og så skal det nærmest gå i nul, inden vi når ud af dette århundrede, ellers misser vi de to grader," siger han.

FAKTA: FN's rapporter

  • Statusrapporterne fra FN's Klimapanel (IPCC) er udkommet med 5-7 års mellemrum siden 1990. Den seneste statusrapport er organisationens femte og opdelt i tre delrapporter.
  • Et sammendrag af de tre rapporter fremlægges under værtskab af Danmarks Klimacenter (DMI) i København i oktober 2014.
  • IPCC's tredje delrapport, der præsenteres søndag, handler om, hvad der kan gøres for at afbøde klimaforandringerne, det vil sige nedsætte CO2-koncentrationen i atmosfæren.
  • Den kommer blot to uger efter, at anden del af FN's femte klimarapport advarede om risiko for konflikt, hungersnød, oversvømmelser og flygtningekriser som følge af global opvarmning.
  • Første delrapport fra september 2013 konkluderede, at klimaforandringerne med 95 procents sikkerhed er menneskeskabte. Den advarede om havstigninger på op mod en meter inden år 2100.
  • Kilde: FN's Klimapanel (IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change).

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også