V-veteraner kritiserer Løkkes ja til russisk gasledning

To tidligere Venstre-udenrigsministre mener, at gasledning gennem dansk farvand var russisk storpolitik.
Foto: Nanna Kreutzmann
Foto: Nanna Kreutzmann
AF RITZAU

To tidligere udenrigsministre og formænd for Venstre - Uffe Ellemann-Jensen og Henning Christophersen - retter i Berlingske hård kritik mod den tidligere VK-regering, fordi den i 2009 gav grønt lys til at lade en russiskdomineret gasrørledning løbe gennem Østersøen.

De to Venstre-veteraner mener, at regeringen med Lars Løkke Rasmussen (V) i Statsministeriet knyttede tættere bånd til Rusland og Vladimir Putin på bekostning af sikkerhedspolitiske overvejelser, da den sagde ja til Nord Stream.

Ellemann: "En forkert beslutning"

"Det var en forkert beslutning at give den tilladelse, fordi hele den gasledning var et politisk projekt og økonomisk helt ude i skoven," siger Uffe Ellemann-Jensen til Berlingske.

I 2010 kritiserede Ellemann også regeringen for at give Rusland mere energipolitisk magt uden at indse, at gasprojektet i virkeligheden var storpolitik.

Også tidligere udenrigs- og finansminister Henning Christophersen kalder tilladelsen til Østersø-gasrørledningen for en "forkert disposition", da man i stedet burde have arbejdet på at gøre EU mere uafhængig af russisk gas.

Han kritiserer i lørdagens udgave af Berlingske kraftigt, at Danmark i årevis har fokuseret mere på tættere erhvervsmæssige bånd til Rusland end på sikkerhedspolitik.

Christophersen: "En fejlvurdering"

"Det kan godt være, det var borgerlige regeringer, der stod i spidsen for det, men det var alligevel udtryk for en fejlvurdering og en manglende viden og interesse for, hvad der foregik i Rusland," siger den tidligere næstformand for EU-kommissionen til avisen.

Danmark tillod i 2009, at den russiskdominerede gasrørledning Nord Stream, som russiske Gazprom ejer 51 procent af, kunne gå gennem dansk farvand tæt på Bornholm.

Siden efteråret 2012 er der transporteret sibirisk naturgas direkte til østtyske Lubmin fra Vyborg ved Sankt Petersborg - uden om Ukraine, som 80 procent af den russiske gas tidligere blev transporteret igennem.

Ukrainsk leder opfordrer EU til energiuafhængighed

Møde om atomvåben kan isolere Rusland yderligere

Energichef i Ukraine anklages for milliardsvindel

Danske energiselskaber vil omfavne polakkerne

Rompuy: EU skal op i nyt energigear 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også