EnergiWatch

Rompuy: EU skal op i nyt energigear

Den store afhængighed af energi fra særligt Rusland skal mindskes, lyder det fra EU. Helle Thorning-Schmidt glæder sig over opbakning til dansk forslag.

EU vil reducere sin afhængighed af energi især fra Rusland, siger EU-præsident Herman Van Rompuy.

"I dag sender vi et klart signal om, at EU går op i gear for at reducere energiafhængighed især fra Rusland," siger EU-præsident Herman Van Rompuy til et pressemøde efter EU-topmødet fredag, hvor energi var et vigtigt punkt på dagsordenen.

Rompuy lægger vægt på, at EU-landene skal arbejde mere som et hold, når de 28 medlemslande forhandler kontrakter med lande uden for EU om energiimport.

"Det skal vi for at øge vores fælles forhandlingsevne," siger han og henviser her til, at flere lande er meget afhængige af russisk gas og derfor meget sårbare.

EU-kender revser klimaforhandlinger

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siger efter topmødets afslutning, at der var stor opbakning til et nyt dansk forslag, som skal gøre EU mindre afhængig af energi udefra.

"Der var meget stor tilslutning til det danske forslag om, at kommissionen til juni skal fremsætte en plan for, hvordan vi målrettet kan mindske EU's afhængighed af energi".

"Det, der sker i Ukraine nu, er en klar påmindelse til os alle om, at vi er alt for afhængige af energi udefra, og at vi bliver nødt til at mindske den afhængighed," siger hun.

Klimatrumfen virkede: Nu taler EU's ledere energi

Thorning benytter lejligheden til at fremhæve den danske energipolitik som et godt eksempel.

"Danmark står i en lidt speciel situation, for vi er ikke afhængige af russisk gas, som så mange andre lande er".

"Jeg synes, det understreger, at vores energipolitik gennem mange år har været rigtig. Også fordi den har et stort miks af vedvarende energi," siger statsministeren.

Klimakommissær Connie Hedegaard udtrykker behersket begejstring på Twitter.

"Så langt, så godt. Vi fik det klare signal. Niveauet for klimaambitionerne er helt på linje med målet for 2050," skriver Hedegaard.

Det er forventet, at EU's ledere ved dette topmøde når til enighed om en køreplan for, hvornår der træffes endelig beslutning om EU's klimamål mod 2030. Det foreløbige sigtemål er lige nu oktober.

Den dato møder kritik fra grønne organisationer, der ser det som en falliterklæring i lyset af, at FN's klimatopmøde ligger i september. Derfor vil EU's 28 lande møde op uden et fælles fodslag.

"Polakkerne tager de andre i skole"

EU-chef forlader Dansk Energi

Rusland skubber Norge af EU's gastrone

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs